Vill du verkligen passivt se på när demokratin urholkas?

Kortsiktighet präglar vår tid. Illusionen av snabbhet, baserad på primitivt belöningsrus i hjärnan, får oss att glo i mobilen, flera gånger varje timme. Stressade är vi. Få mår riktigt bra, trots de materiella förutsättningarna.

Men förlåter detta oss svenskar att passivt se på när den ”självklara” demokratin hotas. Eller till och med bidra till detsamma genom att rösta vänster- eller högerpopulistiskt?

Artikeln om främlingsfientlighet i DN den 31/8 är skriven av människor som försvarat Sveriges färger på riktigt. Inte på en fotbollsplan, eller som högröstade ”nationalister” som går omkring med den svenska fanan, utan som FN-soldater för att hindra blodbad i länder där det politiska systemet havererat. Deras slutsats är talande:

DET ÄR INTE ETNISK BLANDNING SOM SKAPAR KONFLIKTER. DET ÄR EXTREMA GRUPPER AV MÄNNISKOR SOM HATISKT UNDERBLÅSER OCH UTNYTTJAR MOTSÄTTNINGAR SOM SKAPAR KONFLIKTER. KONFLIKTER SOM LEDER TILL VÅLD OCH EN ALLT STÖRRE RÄDSLA.

Räddast är det som hatar. De är så rädda att de inte kan ha ett vanligt samtal om saken. En del av de som ändå börjar möta sitt eget hat, kliver snart ur den hatiska bubblan och börjar våga öppna sina sinnen. Detta visade Anders Carlberg och Fryshuset fortsätter samma linje. Detta märker vi inom initiativ Samutveckling! som bjudit in SD, NMR och andra rasister till öppna samtal under Almedalsveckan och Järvaveckan sedan 2013 och framåt.

Redan Sveriges första stad, Sigtuna, beboddes och utvecklades av migranter. Cirka hälften av befolkningen bestod av invandrare. Och hur startade (och fortsatte) Stockholms historia? Den som inte vet detta utan som går och skränar på gator och torg, i Riksdag och i (sociala) medier – skulle ju kunna bilda sig en smula?

Det är så här hatet börjar. Ska vi, precis som Danmark, börja dela upp svenska medborgare i ett a- och ett b-lag?
Det är så här hatet börjar. Ska vi, precis som Danmark, börja dela upp svenska medborgare i ett a- och ett b-lag?

Och hur vore det om ”det vuxna M” kunde göra hemläxan? Om S vågade utveckla folkhemmet även för det nya Sverige? Osv.

Nu verkar de flesta ducka och bidra till att urholka demokratin i stort och smått. I stort tycker jag följande exempel är: En 65-årig väljare skulle förtidsrösta till årets val. Han vägrade, högljutt, göra det hos en valförrättare med ”utländskt utseende”. En ung kvinna vars språkbehandling vida överstiger mannens fick alltså smärtsamt se detta hända. Men värre är att kollegan bredvid bara genomförde 65-åringens röstning utan kommentar. I mina ögon är det just denna brist på civilkurage som kan bli demokratins fall. Det är illa nog att rasister tar plats i Riksdagen. Värre är undfallenheten hos de många människorna. De som bara ser på. De som har viktigare saker för sig?

Frågan är om vi håller på att bli kokta levande? Som grodan lär göra när temperaturen långsamt höjs i kastrullen de placerats i som ett experiment. Den märker inte faran, utan kokas levande. Hur länge kan vi låta oss själva se på när Sveriges Riksdag bemannas med främlingsfientlighet, rädsla och hat? Låta Landstinget besluta och finansiera ett ”nytt Karolinska” med konsultlösningar mot läkares och sköterskors rekommendationer? Låta hälften av Ludvika kommuns politiker hotas allvarligt, personligen?

Den gamla krigs- och maktstrategin var att söndra och sedan härska. Nu tar rasismen på sig kostymen för att vara riktiga populister och få det hela att se lugnt och fint ut. När, i det här fallet, högerpopulismen sedan fått en viss parlamentarisk makt, då börjar demokratin att söndras – medan de många människorna försöker blunda och svära sig fri från skuld.

Så här såg det ut i Tyskland på 1930-talet – och börjar tyvärr om nu igen. Turkiet, Ungern, Ryssland och förstås USA – men även i Sverige. Danmark är redan ett skandinaviskt exempel på hur det går till när rädslan får tag i en. ”Främlingar ska ut!”

Allt detta är mig främmande…

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *