Vilka idéer ska få styra vår värld?

Många intellektuella personer förtränger klimatfrågan på samma sätt som de flesta tränger bort döden ur sitt liv.

Den som tror sig vara rationell och samtidigt förnekar det enda vi vet i livet – att vi en gång ska dö – är kanske inte så förnuftig? Ändå låter de många människorna sådana personer skapa berättelsen som styr vår liv. Pengar och makt ger lycka.

Bröderna Charles och David Koch var i farten redan när det gällde ”Marlboromannen”. Det är en skön stil att röka, tyckte tobaksindustrin, och lyckades blockera befintlig forskning om cancerriskerna under ett decennium. Bröderna finansierade kampanjer och omfattande lobby-verksamhet i USA.

Finanskrisen med politiska låsningar gav den konservativa industrilobbyn ny luft under vingarna. Ledande i rörelsen var och är Kochkoncernen, ett industriellt konglomerat som sysslar med allt från olje- och gasutvinning och frackning till köttproduktion och konstgödsel.
Finanskrisen med politiska låsningar gav den konservativa industrilobbyn ny luft under vingarna. Ledande i rörelsen var och är Kochkoncernen, ett industriellt konglomerat som sysslar med allt från olje- och gasutvinning och frackning till köttproduktion och konstgödsel.

Bröderna är verksamma idag också. Alt Right och det Republikanska partiet är grovt finansierade av dessa mångmiljardärer i fossil industri. Syftet verkar vara inget mindre än att köpa inflytandet för amerikansk politik, för att kunna fortsätta tjäna pengar på olja och gas. Detta har varit framgångsrikt länge nu.

Människofientlighet verkar vara bra för affärerna. De mest lönsamma branscherna i världen är krigsindustri, fossila bränslen och droger. Det gäller att vara tuff i förhandlingarna och vinna. Naturen verkar vara en råvara att tjäna pengar på, that all.

Girighet är bra, pengar är värdet i livet och marknaden ska styra. Inte politikerna, som riskerar att hindrar lönsamheten genom att tillgodose allmänintresset. Så köp dem och linda in allt i alternativa fakta. Som att hindra cancerforskningen på tobak att tränga igenom.

Trump är bara en konsekvens av detta agerande. Förment styrka går före att ta ansvar för något annat än sin egen status.

Men helt vanliga människor är väl inte riktigt så här. Vi vill leva ett meningsfullt liv i (ekonomisk) trygghet, med jobb, fritid, medmänsklighet och kanske även en hållbar konsumtion – för klimatets skull.

Så vilka idéer ska få styra ditt liv?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *