Vi mot dom eller bara vi?

Den globale medborgaren har i sin vardag att förhålla sig till de som vill argumentera för nationalstaten, staden eller kanske grannområdet. Trots sociala mediers intågande i våra liv så är det många som snävt tittar på våra geografiska gränser som något heligt. För eller mot EU, Ryssland, USA, Kina, Sverige eller något annat land. Inom landet så skapar vi tydliga avgränsningar mellan människor genom religioner, politiska tillhörigheter eller fotbollslag för att nämna några få. Även inom dessa områden så kan vi göra skillnad på hudfärg, härkomst eller social status. Något som ytterligare präglar oss är att vi gör skillnad på könen. Sist men definitivt inte minst så skiljer vi på unga, gamla och funktionshindrade. Varför drivs vi av att göra dessa skillnader?

vi-och-dom-460x253

I ett informationssamhälle så är det rimligt att vi sovrar lite för att göra våra val enklare men dessa val är något som fanns redan innan informationssamhället kom igång på allvar. Enkelheten i valen har en allvarlig baksida. Den målar verkligheten i enkla mönster genom generaliseringar. Om vi nu som människor söker oss till denna enkelhet hur kan vi hitta former där olikheterna används för att frambringa det positiva? Hur kan vi undvika att ”vi mot dem” blir ett sätt att uppbåda oro, rädsla, hat? Hur hanterar vi själva situationer som annars frestar till negativa generaliseringar över andra och deras beteende?

Med dessa tankar så hoppas jag att andra tar med sig sina egna funderingar i ämnet och respekterar att ämnet under samtalets gång får lämnas för tillfälliga utvikningar.

Torsten Lindholm, gästbloggare och dialogvärd för iScafé! Dieselverkstaden den 15 december!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *