Vi behöver prata

Nu går många av oss omkring med en klump i magen. Tänk om det är precis som vetenskapen säger kring klimatet? Eller värre?

Målen i Parisavtalet och Agenda 2030 är satta utifrån vad delegaterna kunde komma överens om. I flera fall har verkligheten redan överskridit de målgränser som sattes.

Klumpen i magen kan vara vårt individuella förnekande av den information som ändå sipprat in i våra sinnen under de senaste åren. Genomsnittstemperaturen i Sverige har ökat ett par grader sedan 1900-talets början – att jämföra med 1,5-gradersmålet för 2030. I Skåne ligger höjningen nästan på tre grader.

2018 var det varmt, inte bara i Sverige utan i nära nog hela världen. Det hotar t ex livsmedelsproduktionen. Ett par sådana år till och matproduktionen riskerar att slås ut. Sverige importerar 50 procent av den mat vi köper. Under sommaren 2019 slogs nya värmerekord i världen.

2020 hade Sverige i ”normal sommar” i juli, men inte övriga Europa med nya värmerekord. Och sommartemperaturer har sedan fortsatt långt in i oktober…

Om permafrosten fortsätter att smälta så kommer metangasen, som är värre för klimatet än koldioxid, att accelerera förloppet. När isarna smälter vid polerna så försvinner en annan viktig faktor. Is reflekterar 95 procent av solljuset. Ett hav samlar då istället värmeenergin.

Även om du är i medelåldern eller äldre och bor i Sverige, så kommer du högst sannolikt att drabbas hårt av klimatkrisen. Har du barn och barnbarn kanske din empati går längre än till dina vanor och bekvämlighet just nu?

Hoppas du på grön tillväxt eller att teknologin ska fixa detta? De finns bra saker, men det som finns behöver redan skalas upp två miljoner gånger, nu, för att bryta trenden. Kanske ska vi sluta vara så naiva?

Initiativtagare till A Sustainable Start på Sign Hotel. Symboliskt står de på Bantorget, vid sidan av LO-borgen. Agenda 2030 handlar ju om folkbildning!

Ett förslag är att vi på bred front nu accepterar vetenskapens fakta i frågan, tar till oss konsekvenserna med öppna sinnen. För vi har nog inte råd att förlora mer tid.

Ingen expert ordnar detta för oss. Vi behöver öppna oss för samtal mellan varandra. Inte bara för att hitta lösningar, utan även för att våga känna och släppa efter. Och inte minst för att få styrka av varandra.

Varje måndag hålls Samtalscafé! på Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget i Stockholm. 09:30 – 11:00. Temat är målen ur Agenda 2030. Vi har Samtalscafé! regelbundet även i Kista och Nacka Centrum, samt på Auel Coffee vid Tensta konsthall. Varmt välkommen att anmäla dig via Samtalsgården på FB!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 7:05am Thursday September 30th, 2021

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *