Vetenskapliga skallar

Nu tänkte jag inte skriva om de stulna dödskallarna i källaren hos Karolinska Institutet, de som forskare till del köpt av plundrare från fjärran land.

Denna blogg handlar om den moderna människans ursprung – det vetenskapliga läget. Jag tycker att det är skönt att försöka stå på faktabaserad grund i de orostider vi lever i. Det är inte bara muslimer och judar som känner sig trängda i dagens Sverige. Det gör många andra också. Oavsett ”kategori”.

Tidigare har jag skrivit om den gemensamma grunden för Islam, Judendom och Kristendom. Att alla tre religioner tror på en Abraham, Adam och Eva, Kain och Abel, Moses och Jesus…

Här redogör jag kortfattat för kunskapsläget i den evolutionära antropologin (människoforskning). Den som är baserad på respekt för de fynd från människans historia, som gjorts i Afrika, Mellanöstern och Europa.

Européer, sedan 60 000 år tillbaka, har några procent gener från Neandertalare. Utvandrande människor från Afrika hade sex med Neandertalare i Mellanöstern – och detta kan ha räddat vår evolutionära arts förmåga att breda ut sig i världen. Neandertalarnas gener gav sannolikt ett bättre immunsystem och andra förutsättningar som behövdes för ett kallare klimat än det i Afrika.

Förmodligen kunde den moderna människan överleva naturen i ett kallare klimat tack vare uppblandningen med Neandertalarna
Förmodligen kunde den moderna människan överleva naturen (utan dagens uppvärmning) i ett kallare klimat tack vare uppblandningen med Neandertalarna

Européer, som levt här i hundratals generationer, härstammar från utvandringen för cirka 60 000 år sedan. Troligen var det då en något fuktigare period som gav den långa promenaden genom Saharaöknen en chans att lyckas. Sedan blev klimatet torrare igen och öknen svår/omöjlig att vandra igenom.

I västra Galliéen hittades för en tid sedan en skalle som påminner om de som tidigare hittats från istidens Europa. Det fyndet, dokumenterad i tidskriften Nature, stärker den befintliga teorin om att människor från Asien, Amerika, Australien och Europa har just denna blandning med ett tidigare folk, Neandertalarna.

Vågor av utvandrare från Afrika spridits över Europa och Asien under flera hundra tusentals år. Vi har alla detta ursprung. Afrika.

Och vi kan vara glada över att fortsätta att blandas. Det ger tydligen evolutionära fördelar med friskare gener!

Svante Pääbo, Max Planckinstitutet, Leipzig, Karin Bojs, DN

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *