Vådan av att ta efter förebilder

Politiker i Riksdag och verksamma i diverse media är vårt samhälles främsta tjänare – och ledare. När folket, år efter år, ser ett debattklimat som förlöjligar och förminskar – så tar vi snart efter. En del av oss förvandlas till huliganer – även på gator och torg.

OT_699512

Politiker som debatterar i någon form av duell med sin motståndare, gör det ändå med en annan adress. Väljaren ska gilla hens fräcka stil. Debatten handlar om att ta poäng på motståndarens bekostnad. Inte att hitta en lösning. Nej, just det. Debatten är inget samtal, ordet debatt betyder ”slå ned” och jag finner det nedslående.

För med detta slags ledarskap från politikers sida, så tar vi andra efter. Istället för att lyssna och intressera sig för det gemensamma, så ska ju särintresset fokuseras. Jag, mig och mitt gäller. Eller?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *