Vad oroar vi oss för i Sverige år 2016?

Samhälle – Opinion – Media är onekligen tre aktuella fenomen.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har sedan 1986, tillsammans med forskare inom en rad olika forskningsfält, opartiskt belyst opinioner för att beskriva svensk samhällsutveckling. De har bland annat mätt denna oro i samhället. Vad är det som skaver inom oss?

Vår statsminister har nyligen sagt att politiken missat ”folkets oro” – apropå en växande populismen. Den senare bygger på vår känslomässighet och tro på enkla svar på svåra frågor. Frågan är om vi verkligen har tid att ägna oss åt fel saker?

Är kapitalet eller människan viktigast? Höger- eller vänstersympatier? Åsikter om vem som är värst – Clinton eller Trump? Åkesson eller Fridolin? Att vi har för många invandrare och flyktingar?

Nej, det är inte dessa frågor som toppar SOM-undersökningen 2016. Topp tre där svarskategorierna ”ganska och mycket oroande för framtiden” lagts ihop är:

  1. Miljöförstöringen 89 %
  2. Förändringar av jordens klimat 85 %
  3. Ökad främlingsfientlighet 81 %
Ja, med stigande havsnivåer kommer även Sverige att drabbas direkt...
Ja, med stigande havsnivåer kommer även Sverige att drabbas direkt…

FNs globala mål och Agenda 2030 kraftsamlar världens stora nationer. Det finns redan en lista på vilka kuststäder som sannolikt behöver evakueras när isen smälter och havet stiger. Flyktingströmmarna kommer att öka i världen. http://www.regeringen.se/regeringens-politik/globala-malen-och-agenda-2030/

Har vi tid att käbbla om egensinniga världsuppfattningar i en tid då stora omställningar väntar i våra konsumtionsmönster och i världens näringsliv. Är det möjligen dags att agera tillsammans för en hållbar, ekonomisk demokrati?

Ska vi kalla det för den ekologiska demokratin?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *