Vad betyder ”integration”?

”De måste integrera sig”, säger en del. Vad menas då?

När en minoritet helt överger sin egen kultur för att gå upp i den svenska homogeniteten, kallas det för assimilering.

Båda synsätten är för mig främmande. ”Svenskheten” har aldrig funnits som en entydig kultur. Det är blott en romantisering av lösa minnesfragment från förr. Sverige har, sedan den senaste inlandsisen försvann för 14 000 år sedan, alltid varit immigranternas land. Först samerna, sedan andra jägare och samlare, jordbrukare och andra i många olika omgångar över åren.

Sverige har alltid varit beroende av människor utanför landets gränser. I stort som smått. Handel, gruvdrift och byggnationer har, liksom exempelvis en rikare matkultur, alltid varit beroende av influenser och kompetenser utifrån. Ett ”svenskt julbord” innehåller, nära på, enbart internationella rätter. Homogent land? Pyttsan!

Multikulturalism

Varje generation behöver skapa demokrati och välfärd. Det går inte att luta sig på vad andra gjort tidigare. Livskvalitet för de många i ett samhälle är färskvara. Äldreomsorg och sjukvård belastas allt hårdare med en åldrande befolkning. Skolans arbetsmiljö blir allt sämre för lärarna.

Det är inte ”de andra” som ska integrera sig med ”oss”. Allt är i utveckling. De två miljoner svenskar som är födda utomlands, är svenskar. Vad är jag själv? Utvecklas jag med landet och omvärlden? Eller klamrar jag mig fast vid gamla föreställningar?

Klimatförändringen är redan ett faktum, även för en skeptiker. Men med eftersläpning. Dagens torka och mer extrema väder i världen är en konsekvens från 1980-talet. Betänk hur vår livsstil har ökat halten koldioxid i atmosfären sedan dess. Flyktingströmmarna de senaste åren riskerar att utgöra blott en liten del av de framtida folkvandringarna – på grund av torka, översvämning och konflikter därav.

Integration sker bara framgångsrikt när alla utvecklas vidare i den nya verkligheten. Se först vad som faktiskt pågår i världen, acceptera faktum och utvecklas med det. Stagnation luktar illa. Rörelse är det naturliga.

Vad ska vi då integreras kring? Vad sägs om svenska språket, att ta ett individuellt ansvar för sin egen försörjning och att följa svensk lag? Så länge religion, klädsel, jämlikhet, barnuppfostran, droger etc inte strider mot lagens andemening, så torde den ses som berikande i mångfaldens kultur i vilket land som helst.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *