Vaccinet som gör allt normalt igen?

Det finns värre saker än ett virus. Som att förblindas av rädslan för att själv drabbas.

För då ser jag inte de indirekta skadorna. Allmän livskvalitet, andra sjukdomar och dödsfall, psykiska sjukdomar, ensamhet, ekonomin privat, för samhället och företag. Men allvarligast av allt – jag ser inte skadorna för demokratin och vårt öppna samhälle.

Vaccinpass? Misstänksamhet och misstro? Muterat virus? Nytt vaccin?

Till dig som förordar ”lock down” – varför då? Till dig som vill ”leva som vanligt” – varför då? Till dig som tror att vaccinet löser allt – hur då?

Bara genom att se dödssiffrorna för 2020 i Sverige gick det att se att överdödligheten var låg – ja, i jämförelse med andra år för Sverige under de senaste decennierna. Nu har SCB räknat klart och sammanställt data från Europa. Det är 22 europeiska länder med högre överdödlighet än Sverige år 2020. Åtta med lägre. Övriga Norden, Grekland, Tyskland, Estland och Lettland. Norge har till och med viss underdödlighet, jämfört med 2015-2019 – men till vilket pris?

När vi ger oss på vår sanna natur, så kanske den reagerar?

Som sagt, detta dramatiskt räknat i antal döda. Mer svårräknat, men kanske mer allvarligt, är påverkan på demokrati och samhälle. De så kallade ej avsedda skadorna. Det som dock syns är att dödligheten för mammor och småbarn ökat i världen år 2020. Skolundervisningen har legat nere eller varit starkt begränsad. Hur blir det för ungdomarna? Vaccinationsprogram för andra sjukdomar (där vi vet att vaccinet räddar liv) har legat nere. Osv.

Arbetslöshet, våld i hemmet, ensamhet och mental ohälsa har ökat. Enligt Oxfam kan det ta ett decennium eller mer för världen att ens komma upp till samma fattigdomsnivåer som före pandemin.

Vilka vinner på denna rädsla? Läkemedels- och högteknologisk industri gör det på global nivå. Liksom repressiva regimer. Vilka förlorar på denna rädsla? Alla, egentligen, mer konkret tappar vi vår rörelsefrihet, våra spontana möten och annan gemenskap. Fundamenten för demokratin.

Är vi på väg mot en ny epok, bortom det öppna och demokratiska samhället som vi kanske har tagit för givet?

Jag föreslår:

• Kolla siffrorna kring dödstal. Om nu 9 000 dog i Covid 19 år 2020. Är de siffrorna verkligen livsfarliga? I relation till de närmare 90 000 som dog av andra orsaker samma år? Dessutom så dog i snitt 90 962 personer varje år 2015–2019. Det dog alltså 6 202 fler svenskar år 2020 – kanske det är en mer korrekt siffra för hur många som dog av Covid 19?

• Fråga dig själv vad du är rädd för. Varför låsa sig vid att 9 000 eller 6 000 svenskar dog i Covid 19 – när 90 000 svenskar dog samma år av andra orsaker? Blir vi tryggare av ett oprövat vaccin? Med ett muterande virus? Ska vi sluta att sila mygg och svälja kameler? Och reflektera gärna över vad som brukar hända i förlamade samhällen.

• Välkommen att delta i öppna och inkluderande samtal kring hur vi vill utveckla samhället. Våra Samtalscaféer kommer även att finnas under årets hybrid av Almedalsveckan! Myggfritt ;)

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 12:54pm Tuesday February 22nd, 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *