Utanförskapets pris

Det har säkert hänt många vuxna att de kommer ensamma till en bjudning – och känner sig ensamma ett bra tag. Andra är ju så fullt upptagna av att hålla sig kvar i den lilla cocktailvärme de just hittat. Få ser någon form av helhet, få är så kärleksfulla och självständiga nog att inkludera den som inte är ”inne i värmen”.

Vanliga, etablerade människor känner sig lite utanför i början i alla möjliga sammanhang. En lösning är att exempelvis ta med sig en kompis på en vernissage eller fest. För att slippa vara ensam innan alkoholen hunnit verka. För även om en annars har ett givet socialt sammanhang med familj, jobb, förening och grannar – så väcks utanförskapets vånda lätt ändå. I vår reptilhjärna signalerar utanförskap som en fara. Den tidiga människan överlevde inte ensamhet rent fysiskt. Nutidsmänniskan gör det inte psykiskt.
Och hur är de då för alla dem som inte har ett rikt, socialt sammanhang att falla tillbaka på?

mobbing

Hur känns det att vara en person som inte riktigt hänger med i den utveckling som pågår i världen. För hur skulle en egentligen kunna göra det, när det går så snabbt allting? Kvinnor klarar skolan bättre och tar högskoleexamen i mycket större utsträckning än de unga männen. Och kvinnor vill gärna ha en minst lika bildad partner som en själv…

Är det kanske bland dem, som känner starkt utanförskap, som vi hittar de medborgare som vill rösta fram Donald Trump som president i USA, Marine Le Pen som president i Frankrike och som håller på sin Vladimir Putin i vått och torrt?

När välutbildade syrier flyr till Sverige ställs allt på sin spets. Jag hävdar min födslorätt som svensk och struntar i mänskligt lidande och potentialen för ett land. Jag tänker bara på mig själv, så länge reptilhjärnan styr mitt autonoma nervsystem.

År 2014 hade Sverige världens femte högsta BNP per person, enligt Världsbanken. Det går bra med bruttonationalprodukten i Skandinavien. Norge är tvåa och Danmark är fyra. Quatar toppar och Australien låg trea. För Skandinavien är prognosen fortsatt lovande, sett ur perspektivet BNP. Så ekonomiskt finns det inget skäl för Skandinavien att stänga ute människor som flyr för sina liv. Men var ska de vara då?

Sverige är Europas glesbygd. Om Sverige var lika tätbefolkat som Tyskland, vore vi 94 miljoner invånare. Bristen på befolkning är det stora problemet exempelvis för glesbygderna i Norrlands inland. Starkast ekonomi har istället Stockholms, Skånes och Västra Götalands län – de mest tätbefolkade ställena i Sverige.

Om Sverige var lika tätbefolkat som Stockholms län, skulle det bo 137 miljoner invånare i Sverige. Vi är idag 10 miljoner svenskar.

Lek med möjligheten att välutbildade flyktingar, bosatta i glesbygdsområden och välintegrerade i landet, skulle sättas på att utveckla energi- och klimatfrågan? Lek med möjligheten att 150 000 flyktingar näppeligen skulle leda till systemkollaps i Sverige, mer än i trångsynta människors tankevärld.

Lek med tanken att allt handlar om att lilla jag är rädd för att känna mig utanför, speciellt om andra lyckas i ”mitt” land?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *