USAs presidentval

Apropå debatt och personangrepp både i kampen om ”världens mäktigaste jobb” och i vår egen ankdamm där våra partiledare rök ihop under Agenda nyligen…

Vad har vi för samhällen på gång med ett sådant tunt ledarskap? Att mediaträning och aggressivitet går före statsmannaskap, omdöme och långsiktighet?

Trumpen Trump
Trumpen Trump

Vad får oss att se så olika på tillvaron? Ett graverande exempel från USA: Opinionsinstitutet Pew har nyligen gjort en stor undersökning kring synen på klimatförändringarna. Grunden är att idag står 95 procent av de etablerade klimatforskarna bakom att klimatet förändras på grund av människans aktiviteter. Resultatet blev att endast 15 procent av de som röstar på Republikanerna tror på  det, medan 79 procent av de som röstar på Demokraterna gör det.

Och hur är det i Sverige i samma fråga? Beteendemässigt är det nedslående i mina ögon, för vår konsumtion, inte minst flygresorna, fortsätter att öka.

Vore det kanske bra med ett pågående samtal i Sverige och andra länder mellan ”vanliga människor” om framtidsfrågorna? Politikerna verkar ha en annan agenda – nästa val.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *