Unket, plågsamt och vansinningt roligt

I applådtacket efter den omskakande, plågsamma, vackra och alldeles oundgängliga föreställningen ”X”, är det inte bara vi i publiken som har tårar i ögonen, även skådespelarna själva är märkbart rörda. För visst har vi sett en rad viktiga och engagerande pjäser som diskuterar hudfärg, kön, etnicitet etc. Inte minst Jonas Hassen Khemiris pjäser är texter som tar oss i anspråk och raserar väggen mellan teater och liv.

Ändå är ”X” något annat och mer, som jag knappt finner ord för att beskriva. Det är som att pjäsens vittnesmål, plockade ur vår egen historia och ur vårt liv här och nu, hittar så många fler perspektiv kring hur mycket unken historia vi har kvar att göra upp med.

Föreställningen fogas samman av dokumentära historier som tillsammans formar ett teaterns oratorium, allt formulerat med skådespeleriets oöverträffade verkningsmedel.

Regissören Farnaz Arbabi förvaltar väl det konstnärliga arvet efter Suzanne Osten; hur plågsamma frågor som än behandlas finns ändå alltid humorn och den uppkäftiga lekfullheten där. Finns det skratt, finns det hopp.

X-affisch-lr-200x286

”X” är alltså stundtals vansinnigt rolig. Att beskåda hur de påstått civiliserade vita kolonisatörerna med framskjutna underliv, angriper omvärlden med gutturala ljud och den svenska flaggan i högsta hugg, är vass satir.

Galet roligt är att få historien om Gustav III:s idé kring den svenska kolonin (1784–1878) berättad av en fnoskig Carl von Linné, eller höra beskrivningen av hur en lärare – här snackar vi nutid! – redan på uppropet i årskurs 1 placerar barn med mörkt hår i specialklass för svenskundervisning. ”Anka, anka, anka…” ljudar pedagogen inför de förbluffade barn vilka talat svenska sedan koltåldern.

Fantastiskt komiskt är också ensemblens uppvisning av Herman Lundborgs rasbiologiska förvillelser. I vild stress söker alla byta ut eller skyla sina ”avvikande” fysiska egenskaper som längd, hårfärg, näsform.

Men skrattet fastnar ofta i halsen eftersom de invektiv, idiotiska kommentarer, idéer om att det är fritt fram att röra vid ett svart krulligt hår i kön på ICA, hatspam i mailboxar, förföljelser av romer, attentat mot synagogor, övergrepp… pågår just nu och här. Ändå går jag styrkt från ”X”, endast insikt kan ge oss kraft att förändra oss själva och världen.

Pia Huss recenserade föreställningen ”X”, på Unga Klara, i Dagens Nyheter den 9 mars 2015

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *