Trygghetssökande i det yttre

Den som har det svårt i vårt land drabbas hårdast av ofullständigheter i välfärden. Som att Försäkringskassan krånglar, väntetid hos doktorn, Arbetsförmedlingens byråkrati, tågtrafiken…

Etablissemanget med sitt mediala stockholmsperspektiv, verkar helt glömma den utsatthet så många svenskar har i ”världens bästa land”. Dessutom kan utsatta människor ur gruppen ”vanligt folk” känna sig hotade när inte familjen, hetero-perspektivet, traditionerna och gamla fina könsroller verkar ”få vara kvar”.

När statsministern går med i Pridefestivalen, så tappar kanske socialkonservativa personer fotfästet. Men samtidigt, varför ska ”vanligt folk” få fortsätta att normalisera sitt perspektiv och hålla ”så många garderober som möjligt stängda”? Varför?

Och när ”vanligt folk” kritiserar den bristande integrationen på ett ibland retoriskt ofullständigt sätt, då raljerar riksmedia och förvärrar situationen. För den som tittat närmare på hur det går till när Migrationsverket och kommunerna förhandlar kring flyktingar och invandrare, framstår bristerna i fullt dagsljus. Människor buntas ihop oavsett bakgrund, kompetens eller behov. De betraktas och behandlas som socialfall. Samtidigt göder myndigheterna lycksökare inom SFI- och fastighetsbranschen.

marie-alex-lisette

Hur skapas en gemensam ansvarskänsla för Sverige och Sveriges numera ganska heterogena befolkning? Vad kan en begära av invandraren, av den infödda svensken? Hur blir vi alla med-borgare i detta läge?

Inte genom arrogans och nonchalans. Men genom att utveckla de normer tillsammans som kan hålla ihop ett samhälle med olika kulturer och historia. Vi behöver tillsammans skapa det goda samhället innan landets verbala inbördeskonflikter övergår till något annat. Alla länder härstammar från en smältdegel av kulturer, även Sverige. Svenskhet behöver få ett utvecklat innehåll. Motsatsen till krig är att samtala med varandra. Låt oss göra det, nu!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Trygghetssökande i det yttre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *