Trumpismen

Jag tror att det är hög tid att acceptera att det finns en grogrund för fascism i USA, Europa och ja – även i Sverige. Intoleransen finns ofta hos äldre, vita män. Deras söner marscherar sedan på gatorna.

För det som förnekas fortsätter ju att gro under ytan. Till slut slår det ut och då är det försent att, med fredliga medel, svara upp för de mer liberala och demokratiska idealen.

I DN intervjuas en typisk anhängare till Trump. Han, för det är det ju oftast en vit man, gillar dessutom den svenska sajten ”Fria tider”, som står Sverigedemokraternas ungdom nära.

Anhängaren har slutat jobba och ägnar sig åt politiska självstudier på nätet. Och det är många i USA som har mycket tid för sådant. Enligt demografikern Nicholas Eberstadt studie av 20 miljoner arbetslösa amerikanska män, i ”Men Without Work”, så har dessa män ”i princip checkat ut från det civila samhället”.

De är djupt avskurna från samhället. Männen tar inte hand om sina barn och hem. De har inte volontärsarbete och de går inte i kyrkan. Men de hatar desto mer, tillsammans med andra män på nätet.

När så många lever i en politisk subkultur utan kontakt med verkligheten, eller sig själva, blir det farligt på samhällsnivå. Polariseringen i USA verkar har gått så långt att den, tillsammans med alla vapen som är i omlopp, snart övergår i våld. Detta gäller nog oavsett vem som blev president i dagens USA.

Demokraterna har starkt bidragit till att klyftorna i USA vuxit och Republikanerna skördar nu sin strategi ”vit nationalism”. Fox News har i åratal sått splittring genom att exempelvis antyda att ”Obama hatar vita”.

Roger Ailes har i 20 år styrt den republikanska mediamegafonen Fox. Han är en av den amerikanska högerns mäktigaste män. Han visade genom Fox News hur lönsam  och folkligt gångbar reaktionär högerpopulism med paranoida tendenser kan vara. Han lät sina tittare förstå att USA’s sittande president inte var född i USA.

När Ailes väl blev avskedad, så var det av sexuella skäl. Han verkar ha samma läggning av att ”ta för sig” som Trump och blev genast dennes rådgivare inför presidentvalet.

Tillsammans fortsätter de att underminera demokratins principer. ”Presidenten är inte amerikansk”, ”Valet är riggat”, ”Sätt Clinton i fängelse”, ”Se upp, hon vill ta dina vapen i från dig” osv. Nu vann Donald Trump och världen darrar inför fortsättningen.

Valdeltagandet i årets president val var som vanligt lågt, 55 procent. (Sverige 85 procent senast) Väljarkåren bestod till 70 procent av vita amerikaner, 12 procent svarta, 10 procent spansktalande och 4 procent amerikaner med asiatiskt ursprung.

Jag vet inte hur du responderar på detta, kära läsare. Men jag föreslår att vi börjar samtala med varandra på riktigt om detta – även med bäring på Sverige. Ta trumpismens och Åkessons väljare på allvar. Dissa dem inte. Lyssna. Lyssna även till dig själv – hur vill du leva ditt liv med dina närmaste? Vad är vi så rädda för, egentligen?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *