Tekniken går framåt men människan då?

De senaste 30 åren har tekniken minskat arbetskraftens del av i-ländernas nationalinkomst med 50 procent. Globaliseringen har stått för drygt 20 procent av minskningen av det fysiska arbetets del.*

Detta är bra för det ekonomiska välståndet, men det verkar inte vara fullt lika bra för välbefinnandet i nationerna.

Avkastningen på digitalt kapital, IT på ren svenska, är betydligt större än för fysiskt arbete. Och nu är det nog så att hur lönsam IT-branschen än är, så kan inte alla jobba i den. Följen blir att de ekonomiska klyftorna kommer att öka lavinartat i världen. Och då kommer inte heller ”de rika” att ha det så bra…

Framtidens barnomsorg?
Framtidens barnomsorg?

Så vad gör vi?

Utvecklingen pågår och den är ju i grunden helt fantastisk. Men om inte de gränsöverskridande (transnationella) samarbetena också utvecklas så blir det mer populism, Brexit och Trump. Populister söker framtiden genom att gå tillbaka i tiden, till ett samhälle som kanske finns i deras drömmar, men som aldrig fanns i verkligheten.

För att inte gå mot en arbetslös framtid, så behöver utvecklingen ta fart även på människans områden. Utbildning, livskunskap, skattesystem, reformer mm behöver formas för att matcha och påverka pågående trender i världen.

Vi behöver, exempelvis, en ny europapolitik som vårdar, omfördelar resurser, öka livschanserna för det mänskliga i samhället. Det digitala handlar till sist om robotar och dataspel. Det är inte livet. Men det skulle kunna underlätta livet som en tjänare till mänskligheten. Inte tvärtom.

Kanske kunde kapitalmarknaden bidra mer direkt till samhället? Kanske kunde det finnas en transnationell omfördelningspolitik som främjar jämlikhet?

Vad sägs om att säkra livskvaliteten för barn och gamla? Skulle valkampanjer kunna gå över nationsgränserna med visioner om att skapa ett samhälle för människor, som har hjälp av det digitala?

  • IMF, World Economic Outlook, april 2017

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *