Tänk på dig själv men inte på andra?

USA:s förste president, George Washington, sa att USA ska välkomna ”inte bara de välbärgade och respektabla, utan även de förtryckta och förföljda från alla länder och religioner”.

Frågan är om det gäller även i Sverige?

Har inte många av oss börjat förlora kontakten med den grund som under hundra år format vår demokrati, syn på mänskliga rättigheter och humanism?

Detta när allt fler inte längre ”känner igen sitt Sverige”?

Eller är det så att inte vi heller har ”hängt med i utvecklingen”?

"Ge mig era trötta, era fattiga, era förtryckta massor..." lyder inskriptionen på Frihetsgudinnan. Den vars stomme konstruerades av Gustave Eiffel, Eiffeltornets konstruktör.
”Ge mig era trötta, era fattiga, era förtryckta massor…” lyder inskriptionen på Frihetsgudinnan. Den vars stomme konstruerades av Gustave Eiffel, Eiffeltornets konstruktör.

Det illusoriska lugnet i Sverige började upplösas med den senaste finanskrisen. Sannolikt borde segregation hejdats tidigare. Kanske borde lagar stiftats mot diskriminering. Men frågan är hur det svenska civilsamhället agerar i vår tid, just nu?

Passivitet, eller ska vi inse vad globalisering innebär och börja integrera oss?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *