SVT har vaknat kring valdebatten

Senaste nytt från SVTs Webb: SVT vässar – vill slopa trista tv-debatter. ”Politikerna ska ruskas om framför kameran”

SVT har fått svidande kritik för trista politiska tv-dueller.
Nu har programdirektören Eva Landahl har tröttnat på slipade politiker och tänker se till att de ruskas om framför tv-kamerorna.

Redan nu – fyra månader före riksdagsvalet och med EU-vaket runt hörnet– verkar många har tröttnat på bråkande partihöjdare i tv-rutan.

– Politikerna står bakom sina vem-vet-bäst-podier och kör sina slingor, säger Linus Fremin, recensent på sajten TV-dags. De slänger siffror i huvudet på varandra och sedan är det slut. Utan att man fattat någonting. Har vi massarbetslöshet eller inte, liksom?

Kritiken efter duellen mellan socialdemokraten Magdalena Andersson och finansminister Anders Borg i SVT:s Agenda i söndags var inte nådig.

3256756_2048_1152

”Lika förutsägbart som torka i öknen”, förklarade Expressens K-G Bergström och bad att få slippa fler dueller. Johan Croneman på Dagens Nyheter höll på att gå under av tristess och i sin senaste krönika efterlyste han gnista, passion och en programledare som ”bråkade som fan, var en jobbig jävel som inte nöjer sig med mindre än ett ärligt, uppriktigt svar”.

Programdirektören Eva Landahl har också tröttnat och tänker se till att politiska debatter och dueller framöver ger tittaren mer. Hon utsett en liten grupp, där bland annat programledarproffsen Karin Hubinette och Anna Hedenmo ingår, som ska analysera varför politkerdueller och debatter ofta urartar i sifferkrig och käbbel, som inte är intressant ens för politiknördarna.

– Vi måste ha fler verktyg i lådan så vi kan ruska om politikerna, säger Eva Landahl. Ingen vinner på att tittarna bara känner sig förvirrade.

Kära SVT, vad sägs om denna iS-skrapa!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *