Sverige räddas av invandringen

Samtidigt som att vi skulle kunna sköta integrationen så mycket bättre, visar analyser att invandrarna räddar oss.

Vadå, räddar?

De som så småningom vill ha sin pension, behöver ha medborgare som är yrkesverksamma och finansierar mitt liv utan lön. Idag går det fyra yrkesverksamma mellan 15-64 år på varje pensionär 65- år. Om 30 år är det bara två personer som ska försörja varje pensionär och allt annat i samhället.

Så här ser det ut, i genomsnitt, inom EU enligt EU-kommissionen. Men i Sverige ser det lite gynnsammare ut, tack vare invandringen. Vi klarar den demografiska belastningen, med en allt större del åldrande befolkning, lite bättre än andra länder i Europa.

bjorn-rietz

Enligt finansdepartementets prognoser kommer den infödda, arbetsföra befolkningen, att minska även i Sverige. Men utifrån kommande arbetskraft ger Sverige ett gynnsamt utgångsläge – om vi nu klarar integrationen.

Sverige har, enligt finansdepartementet, den högsta andelen sysselsatta bland samtliga EU-länder. Detta bland annat tack vare att fler kvinnor jobbar, än i andra länder. Och att vi går i pension rätt högt upp i åldrarna.

Men sjuk- och äldreomsorgen står, i Sverige liksom i hela EU, för stora utmaningar. Så öppna ditt hjärta redan nu och förbered dig att bli hjälpt av en invandrare!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *