Står du upp för det fria samhället?

Terrorn har nått startpunkten för det fria och öppna samhället. En tidningsredaktion som vågat driva satiriskt med kändisar, påven, Mohammed och maktfullkomligheten i samhället. I revolutionens Paris, i kvarteren nära bastiljen, har mördare löpt amok. Detta i kvarter där de idéer som formar dagens demokratier tog fart – Upplysningen*.

De tre fälten i Frankrikes flagga står sedan revolutionen för Frihet, Jämlikhet och Brödraskap.
De tre fälten i Frankrikes flagga står sedan revolutionen för Frihet, Jämlikhet och Brödraskap.

Sedan morden på Olof Palme och Anna Lindh,  självbombaren i Stockholm och massmorden i Oslo och på Utøya (77 personer mördades där 2011), hoten mot danska Jyllandsposten efter Muhammedkarikatyrerna, står det klart för de flesta att Skandinavien inte står utanför den globala terrorn.

Vi balanserar därmed också mellan säkerhet och öppenhet i vårt samhälle. iS! syftar därför till att utveckla samtalsklimatet i Sverige och världen. Detta för att stärka den sköra öppenhet och frihet vi så felaktigt tagit för given. Idag vill många svenskar ha enkla svar och ”en stark riktning/ledning” för att känna sig säkra.

Men ingen går säker, som inte är säker, på insidan. Trygg är ett annat sätt att uttrycka det. Balansen kanske snarare är den mellan rädsla och tillit.

De som hatar och hotar på gator och torg, brukar förr eller senare tas om hand. Men hur är det med verbala attacker, t ex på sociala medier? Rädda människor kan bli väldigt farliga både för sig själva och för andra. Fundamentalism i alla dess former har en sak gemensamt – bristen på humor. Den som inte kan skratta hjärtligt, har inte kontakt med sitt hjärta. Den som inte utgår från sitt hjärta känner varken sig själv eller andra. Det leder till ett dubbelt främlingskap.

Attentatet i Paris är ett hårt slag mot demokratins fundament, yttrandefriheten. Satir kan visserligen bli elak och ”peka finger”, men den ger, rätt utförd, just den humoristiska distans som ett friskt samhälle behöver till sjuka företeelser. Morden i Paris kanske begås för att skapa rädsla och panik. Hos mig skapar de snarare beslutsamhet till att i öppna samarbeten med andra stärka och skydda det sårbara i samhället. Tilliten.

iS! vill således bidra till ökad tillit i samhället. Vill du?

 

* Revolutionen i Frankrike 1789-1799 var en händelse med omedelbara politiska följder. Det kungliga enväldet och det aristokratiska ståndssamhället avskaffades och ersattes av ett nytt samhällssystem som istället byggde på upplysningens idéer om folkstyre och likvärdighet inför lagen.

I början av 1800-talet spreds upplysningens idéer över Europa. Det dröjde därefter inte länge förrän det gamla europeiska ståndssamhället började knaka i sina grundvalar och omformas efter de nya idéerna.

Vårt samhälle idag bygger till stor del på upplysningens idéer. Framförallt idén om naturrätten – att makten skall utgå från folket; och idén om de mänskliga rättigheterna – som att ingen människa är mer värd än någon annan och att alla har lika rätt inför lagen. Yttrandefriheten är mot denna bakgrund en bärande del av ett fritt och öppet samhälle.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *