Spinners and tuners

En amerikansk författare har skojat till det och givit oss två typer av människor. ”Spinners and Tuners”. De förstnämnda är mer äventyrliga, ja smått djärva personlighetstyper som är populära rent socialt. De syns säkert i media och i festens mittpunkt, men om det börjar närma sig något svårt på riktigt, då ligger de lågt.

Högsäsongen börja då istället för ”Tuners”. Metaforiskt kan det liknas vid radion där olika frekvenser ”tunas in” för att vi ska kunna höra kanalerna. En social stämgaffel som ställer de där extra frågorna om något har hänt. En ”Tuner” bryr sig, är modig genom att våga vara nära. En ”Spinner” är modig på ett mer utåtagerande, djärvt sätt.

Livets upp- och nedgångar kan kräva olika strategier. I vårt komplexa och föränderliga samhälle är det nog bra att kunna vara både självständig och socialt begåvad. I livets ljusa stunder må vi ”spinna loss”, men nog är det bra om vi alla även kan lära oss närhet och närvaro genom att ”tona in oss” i en svårare situation.

Det kan vara i ens eget liv när det är lite tyngre. Eller för att finnas vid en väns sida i motgång. Eller i familjen, bland grannar, kollegor och folk på stan!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *