Snacka går ju

För många av oss är det svårt nog att få vardagen att gå ihop. Är det därför vi gör som groda 2 i experimentet?

  1. Grodor som placeras i hett vatten hoppar direkt bort.
  2. Grodor som placeras i ett långsamt uppvärmt kärl, kokas ihjäl. De märker inte gradskillnaden.

Så länge vi placerar det hållbara samhället utanför oss själva, riskerar vi att bli groda nummer två. För det räcker inte med att sopsortera och köpa elbil. Det krävs en helt ny livsstil för att få bort det farliga kolet i atmosfären och placera det där det hör hemma, i jorden.

Tick, tack, timglasets sand rinner snabbt.

Bara en inre omställning kan bidra till ett hållbart liv utan fossilberoende. Varken teknik, eller ensamhet, kan få oss att, i tid, radikalt minska vårt beroende av fossila bränslen. Vi behöver inse hotets innebörd utan att gripas av panik. Vi behöver därför prata mer om detta, tillsammans.

Samtalskonst kan lösa upp hårda knutar och knyta nya band

Så låt oss sluta att försöka snacka bort det hela. Agenda 2030, ett viktigt dokument med 17 globala mål, riskerar att vara produkten av ett sådant ”snack”. Hur ska vi annars förklara att alla formuleringar och mål (utom möjligen något om välbefinnande) handlar om saker utanför oss själva. Saker som ska fixas i de yttre förutsättningarna.

Människan går inte med på att radikalt ”få sämre levnadsstandard”.

Facit så här långt är därför otaliga utredningar, beslut och viktiga ord. Men väldigt liten hållbar förändring i verkligheten.

Vi behöver ses i nya konstellationer för att samskapa den hållbara livsstilen. Inte som ett nytt dokument, utan som en stegvis förändring i vardagen för de många människorna. Buren av samtalet.

Istället för att låta snacket gå, låt oss bli lyssnade på!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 4:33pm Tuesday March 1st, 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *