Slav under sin tjänare

Utan rädsla skulle vi inte vara människor. För utan att upptäcka faran, så skulle vi gått under. Men frågan är vad som händer i ett (globalt) samhälle där vi lever mer i mental rädsla, än i en naturligt grundad tillit?

Den som inte har kontakt med sin kropp är inte närvarande. Rädslan som lurar som en filt under ytan för vårt tänkande – är känslomässig. Den är inte baserad på en fara mitt framför oss, utan på en mental inställning på fara. Känslomässighet är gamla, lagrade känslor som triggas av en situation nu.

Evolutionsbiologerna kan med hjälp av dna-teknik bevisa att människan i dess olika tappningar genom årtusenden, har samarbetat. Alla västerlänningar har dna från Neandertalarna i sig. Men en grundton av rädsla gör att vi idag fäller upp visiret och fördjupar oss i tesen ”vi och dom”. Det gör oss avstängda både från omvärlden och från oss själva.

U 21-landslaget i fotboll samarbetade sig fram till EM-guld 2015. Flera olika kulturer fanns i laget.
U 21-landslaget i fotboll samarbetade sig fram till EM-guld 2015. Flera olika kulturer fanns i laget.

Nu hotas det öppna samhället Sverige, Norden och Europa. Motsättningarna ökar inom och mellan länderna.

Demokratiska värden byggs av samtal människor emellan. Inte av hånfulla debatter och svek för att behålla eller erövra makt. Yttrandefrihet, jämlikhet och en konstruktiv utveckling bygger på att fundamentalism i åsikter och tro, tappar kraft i riktiga möten mellan människor med olika åsikter. I möten där vi lyssnar till varandra.

Diktatorer smular sönder dessa värden uppifrån och med vapenmakt. Nu verkar stora delar av folket göra det nedifrån, via populistisk nationalism.

Sverigedemokraterna har ett lustigt namn i sammanhanget. Som att demokrati bara ska gälla svenskar i Sverige. Detta när problemen går över nationsgränserna. Flyktingkris, terror och krig, klimat och finanssystem är transnationella problem. Inget för inrikesministern att ensam stå i.

Ändå finns populariteten för Donald Trump, 80 procent av ryssarna håller på Putin, Ungern har sin Orbán, Frankrike har Nationella fronten – i ett allt mer splittrat land. Frågan är var den nationella fronten står, inom Frankrike?

Fanatism rimmar illa med demokratiska värden. De kan dock försvaras med en kärnfull pluralism. Att se möjligheterna i olikheterna.

iS! står för ett öppet och inkluderande samhälle med olika kulturer, baserat på det goda samtalet. Ju fler välgrundade och helt olika åsikter som kommer fram och respekteras, desto större chans att medborgaren vågar tänka och känna efter själv. Och då inte dras med i populistiska drev utifrån konceptet ”vi och dom”.

Genom att delta och känna sig inbjuden till det offentliga samtalet, kan åsiktsmångfald råda. Det är kanske en garant för ett medmänskligt samhälle med den inre moralen som kompassnål. Ju fler perspektiv, ju större rikedom i ett fritt och öppet samhälle.

Det är hög tid för alla som sympatiserar med exempelvis Sverigedemokraterna att känna sig välkomna att delta i dessa, respektfulla samtal. iS! har haft flera sådana under Almedalsveckan 2014 och 2015. Vänstern är lika välkommen, liksom alla andra som vill delta i den fortsatta utvecklingen av demokratin i Sverige och Europa.

Det är dock svårt att förstå hur detta ska gå till – så länge vi är slavar under vår tjänare. Albert Einstein har tillskrivits ett citat om att vår kreativitet är mänsklighetens gåva och att vårt rationella tänkande är dess ödmjuke tjänare. Men att vi har skapat ett samhälle på detta ”rationella tänkande” och glömt gåvan.

Om vi inte utgår från vår kreativitet, så blir vi offer för tjänarens begränsningar. Det är därför vi kanske ångrar att judiska flyktingar portades under andra världskriget, men blundar för motsvarande problem idag. Efteråt, med distans, kan vi skilja rätt från fel. Men fastlåsta i tjänarens begränsningar (mental låsning på grund av rädsla) så blir vi inte kreativa.

All utveckling går snabbare i mångfald. Motsatsen leder till stagnation. Låt oss tillsammans fortsätta utveckla demokratin i Europa!

Välkommen att delta i iScafé! – ett pågående samtal sedan 2012 i Stockholm, Skåne och under Almedalsveckan i Visby. Vi ser det som en folkbildning i att umgås med olika åsikter, lyssna till dem, reflektera och ge sina egna.
iScafé! är en trygg form baserad på demokratins grundläggande värderingar. Formen hålls av en cafévärd och en värd för själva dialogen. Inom denna robusta och respektfulla form ger just olikhet i åsikter och kulturell bakgrund den energi som skapar mening och framtidstro!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *