SD största parti i Skåne och Västra Götaland N

I de absolut flesta kommunerna i Skåne och i de kommuner med största utbytet med Norge (Strömstad, Dals Ed, Årjäng) är SD det största partiet vid valet 2018. (DN 10 september, sid 27, ”Största parti i riksdagsvalet – kommun för kommun).

En tillfällighet? Knappast. I nationalismens tecken blir ju hotet mot nationalstaten tydligare på ställen som gränsar med trafik till andra länder. Öresundsbron och trafiken genom Strömstad är ju tänkt som ett sätt att öka utbytet människor emellan. Men inte för den otrygge. Kombinationen att känna sig fast i sin personliga utveckling och att se invandrare komma är en välkänd grogrund till främlingsfientlighet.

Hur tänker vi då om dem som inte omedelbart och på alla sätt påminner om oss själva? Hur kan vi knyta an till någon som, vid en snabb blick, inte är som vi?

Och om vi vänder på det. Vad hos den andre är det som vi alla har inom oss? Välkommen eller utesluten? Det är en klassisk överlevnadsfråga för mänskligheten.

Risken är stor att de som blir höga av nationalism binder ris åt sin egen rygg. För om vi inte ser oss själva i andra, så blir vi alla främlingar för oss själva.

Jag ber alla med en konservativ böjelse att tänka lite på vår historia. Hur har det gått tidigare när den konservative allierat sig med fascisten? I Tyskland, Italien, Ungern? Högerpopulism verkar inte kunna tämjas i första taget. Den grundas ju på en projektion av det ”okända” som jag inte vill se och än mindre vågar möta hos mig själv. Rädslan för detta möte är så stor hos mig att det växer till en destruktiv, diktatorisk och kollektiv kraft som riskerar att ödelägga den nation jag påstår mig att vilja försvara. Främlingen är inte fienden. Det är det främmande inom mig själv som både kan förgöra mig och dig.

Jimmie Åkesson under parollen ”Sverige åt Svenskarna”, en kvarleva från SD:s nazistiska bakgrund
Jimmie Åkesson 1997 under parollen ”Sverige åt Svenskarna”, en kampanj sprungen ur SD:s nazistiska bakgrund

”Bevara Sverige Svenskt” (BSS) var en rasistisk, högerextrem och nationalrevolutionär kampanjorganisation bildad sommaren 1979 med brittiska National Front som förebild. BSS verkade för begränsad invandring och för att flyktingar skulle sändas tillbaka till sina hemländer. 1988 bildades SD av huvudsakligen medlemmar i BSS. ”Bevara Sverige Svenskt” var SD:s paroll ändra fram mot 2000-talet. I årets riksdagsval fick SD 31 procent av rösterna i Sölvesborg.

Så alla som ser ett hot i den som inte omedelbart ”ser ut som du”. Vad kan du och jag göra åt saken?

Jag ber dig att åtminstone reflektera en stund. För här kommer en annan besvärande faktor: Klimatförnekelsen är större i de konservativa och högerpopulistiska leden, än hos mer liberalt sinnade demokrater.

Förnekelse som förnekelse?

 

 

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *