Sårbarhet som kraft

Dagens unga verkar både vara mer begåvade än föregående generationer, och mer ömtåliga. Så kan perspektivet sammanfattas både från internationella universitet och internationellt näringsliv.

De unga har vuxit upp i ett mer öppet och informationsrikt samhälle än någonsin. Många har ”curlats” av överbeskyddande föräldrar och inte förhärdats på samma sätt som tidigare generationer.

Förr var en mer benägen att skärma av känslor, för därmed bli hårdhudad och även kanske lite mer hjärtlös. Men det är inte rustningen som gör oss starka. Vi blir modiga av engagemanget för något meningsfullt.

Då kan vi bli starka som vatten. Vatten kan ta emot hårda slag och törnar. Smärtan påverkar, men tas ändå upp av vattnets långsiktiga kvalitet. Motgångar av olika slag påverkar oss på djupet, men vattnet återtar ändå formen så småningom.

Utan vatten, inget liv
Utan vatten, inget liv

Liknelsen kan verka långsökt för den som glömt att människokroppen består till cirka 60 procent av vatten. Två tredjedelar finns inne i cellerna, knappt en tredjedel finns i vätskerummet mellan de olika cellerna och en liten del av vattnet finns i blodet.

Känslomässig ömtålighet är inte en svaghet, utan mer ett tecken på en brist av mening och riktning i livet. Vi ser upp till somliga för att de är tåliga i sin vision och åstadkommer något. Men de är oftast inte avstängda och hårda. De är hängivna något meningsfullt. Och känsliga.

Vi är alla sårbara när vi inte vet vad vi vill med livet. Det är som att simma i ett stort, djupt vatten utan en strand eller båt nära. Utan en social roll har vattnet inte något att bidra till. Den som har sitt ”varför leva” klart för sig, klarar nästan vilket ”hur” som helst.

Det finns ett samhällsideal av att vara distanserad och lätt likgiltig. Kanske är det mer kraftfullt att vara sårbar. Att känna efter och agera modigt, fast en är lite rädd. När jag hittat mitt syfte i livet, så känner jag mening varje dag. Kanske mår jag bättre av att känna, än att stänga av?

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *