Samutveckling enligt Frank Zappa

Det är inte måndag. Men här kommer Daniels måndagsblogg.

 

Jag var alltså i Stockholms skärgård under helgen, på vackra Ekskäret. Ekskäret är en stiftelse med egen kursgård vars målsättning är att stödja personlig och samhällelig utveckling. Det gäller också på ett existentiellt plan och därför erbjuder de konfessionslösa konfirmationsläger för ungdomar. De stödjer också föreningar som oss.

EKSKARET

Ekskärets gästvänlighet var fantastisk. Ett drygt dussin av oss IS:are var på plats och bodde i snyggt designade rum i vacker miljö (på Ekskärets räkning!), åt god mat lagad av en närmast mästerlig kock och vi kände oss så välkomna och väl omhändertagna (det gjorde åtminstone jag!). Några personer med anknytning till stiftelsen var med under det mesta av processen, däribland grundaren Tomas Björkman och vd:n Claes Nordén. På kvällen satt vi i vedeldad bastu eller vid en brasa i huset. Härligt och mysigt!

Vi lärde oss mycket under resans gång och knöt värdefulla kontakter. Själv planerar jag till exempel en bok om politikens framtid tillsammans med Lene Andersen och Tomas Björkman (det var deras idé, hoppas vi får ihop ett samarbete snart). Framförallt utvecklade vi samutvecklingens kultur och deltog i planering av IS:s olika aktiviteter: internationella samarbeten (såkallade LiFT, för vilket vi har 14000 € i reskassa), Skolvåren, Almedalsveckan, spridning av iScaféer till Köpenhamn och andra städer, valdeltagande genom det lokala initiativet ”Samutveckling i Högsby” och en del annat smått och gott. Riktigt kul!

Något vi uppmärksammade och pratade om tillsammans på ett mycket givande sätt var en kulturell spänning inom själva IS. Det gällde spänningen mellan å ena sidan ”duvor”, det vill säga personer som är mer mjuka och känsliga och lägger störst fokus på den mänskliga biten, processen och deltagandet – och å andra sidan ”hökar”, det vill säga mer teoretiskt orienterade personer som vill kunna se möjligheterna till större samhällsförändring. Om man vill: spänningen mellan hjärta och hjärna. När denna spänning åskådliggjordes inför alla och alla fick tala om den, blev så att säga gemensamt ägd. Vi kunde se att den var fruktbar, att den ligger i kärnan av vad IS är och hur det fungerar. Vi fick plötsligt mer energi och beslutsamhet, det var tydligt.

OK, Frank Zappa då?

Justdetja, rubriken lovade Frank Zappa. Jag och Emil Ejner Friis hann innan vi åkte hem till Skåne igår träffa och umgås med några fler spännande personer i Stockholm. Tack till er alla, det var ett nöje att träffa er. Letimilitva Det var sex personer, tre kvinnor och tre män, däribland Anders Erkéus.  Vi hade flera spännande samtalsämnen uppe, till exempel den nya ekonomins utveckling och framväxt.

Och så pratade vi om de principer som ligger bakom samutvecklingen. Om jag förstod Anders rätt var han också en smula besviken över att han inte själv bjudits med till Ekskäret. Något att tänka på för oss alla, att nu när vi börjat växa kan vi behöva lite mer genomskinliga och fomella processer för att bjuda med människor till de aktiviteter som har begränsat antal platser. Anders hade många kloka, kvicka och jag skulle säga poetiskt inkännande referenser. Faktiskt menade han att ingen annan än Frank Zappa har summerat samutvecklingens principer i en låttext (The Mother People, 1968):

* We are other people, we are the other people, we are the other people

* You’re the other people too

* We’re on our way to get to you

Alltså. De som ska skapa en förändring är inga andra än vi själva. Vi måste själva ta ansvaret och kan inte vänta på någon annan. Men – det betyder inte att alla omkring oss inte också är del av utvecklingen. Det är aldrig så att ”jag har fattat” medan ni andra inte har. You’re the other people too, det gäller bara att kunna se det. Men vi kan inte sitta och bara förvänta oss att andra människor ska förändras på ett sätt som överensstämmer med våra egna övertygelser. Nej, vi måste faktiskt jobba för att verkligen mötas med andra.

Samutveckling handlar med andra ord inte om att vara ”alternativ”. Det handlar om att i mötet tillsammans se och välja goda och kreativa alternativ i den gemensamma vardagen, i det helt vanliga samhället. Så vackert, tack Anders!

Dagens låt: The Mother People, Frank Zappa

Förresten, jag länkar inte till musikvideon, bara en ljudfil eftersom videon var lite låt oss säga oanständig. Som plåster på såren för att jag inte hann skriva min blogg igår vill jag också ge en andra dagens låt, rekommenderad som IS temalåt av Göran Dahl.

Dagens låt 2: My Back Pages, the Byrds. Lyssna efter texten: I was so much older then, I’m younger than that now.

Men nu får det vara nog med feelgood. Tillbaka till allvaret.

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *