Ny organisationskultur

iS! utvecklar samhällets och näringslivets organisation.

Hur fungerar en myrstack? Det är som att varje myra vet sin uppgift för att bidra till helheten. På samma sätt som våra biologiska celler gör sitt jobb för hela kroppen.

Men när medborgare eller medarbetare tappar sin koppling till helheten, så tappar vi både riktning och mening. Få människor i organisationer är starkt motiverade att bidra till idén för verksamheten. Det gäller i allt större omfattning även det svenska samhället. Likgiltighet, aggression eller enkla lösningar tar över, med ”starka” ledare i spetsen. Populism brukar det kallas.

Självorganisation får myrsamhället att fungera. Precis som vår kropp och vårt samhälle.
Självorganisation får myrsamhället att fungera. Precis som vår kropp, en välfungerande organisation och samhälle.

iS! syftar till att vi samarbetar oss sig fram till lösningar på de komplexa problem vi står mitt uppe i. ”Vi-och-dom” sammanfattar vårt dilemma när stora problem blir allt mer uppenbara i samhällena. När det blir för svårt hittar vi syndabockar att skylla på. Så här blir det i ”rädda” organisationer, som i skolan, på arbetet och i allt större delar av samhället.

Det goda samtalets bygger på vår medfödda respons att hjälpa till. Den talangen kan vara väl dold hos många, men den finns där i våra inre rum. Hatet och ”de stora klyftorna” är oftast mentala, sociala konstruktioner.

Evolutionen bygger på naturens, inklusive människans, samarbete. Det slog redan Charles Darwin fast och det har bekräftats bl a genom DNA-forskningen kring människans utveckling.

iS! idé är därför att samarbeta mer än att konkurrera mellan olika särintressen. Detta gäller såväl i näringslivet, som i Riksdag och den offentliga sektorn. Civilsamhället bygger fundamentet för demokratin. Utan denna grund av tillit så har vi ingen fungerande demokrati, nationell ledning, media eller samhälle. iS! tränar civilsamhället i det goda samtalet.

Men grunden för det hela är principerna för självorganisering som Sociocracy 3.0 och agila arbetsformer. Vi har sedan 1995 coachat företag i konsten att effektivisera verksamhet genom tillit.

Ett samtal under iS! årskonferens, 2013
Ett samtal under iS! årskonferens, 2013

Syftet med initiativ Samutveckling! är att bidra som katalysator till det lyssnande samhället.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *