Samtalsdemokrati

Olof Wästberg är ordförande i Demokratiutredningen. Han skriver i DN om att samtalen saknas. ”Olika uppfattningar representeras av företrädare som står i varsitt hörn och skriker. Nätdebatten, med dess tendens att vara ekokammare för egna uppfattningar och där man snabbt avfärdar dem som inte delar ens åsikt, förstärker detta.”

Samtalsdemokrati stod i centrum när Demokratiutredningen startade i början av 2000-talet. Ett öppet och lyssnande samtal skulle bygga den demokratiska grunden.

Men när rädslan och ovanan slår följe, så gör debatten oss alla till åtlöje.

Wästberg menar att civilsamhället och partierna gräver sin egen grav genom att vara passiva på nätet. Det är där andra strömningar nu är dominanta. Och det är farligt för demokratin om alla med egen megafon på nätet härskar. Det skulle gå, om de många satsade på dialog och nyfikenhet på olika perspektiv – även på nätet.

Vilka får vara med?
Vilka får vara med?

Det är inte bara i USA som institutionerna skakar. Om den svenska samarbetsandan debatteras sönder, så vidtar förfallet även här. Låt oss bygga upp de stabila politiska plattformarna igen. Men då genom samtal, respekt för olika synsätt och kulturer.

I Texas, där de flesta vita män är konservativa, är redan de nya amerikanerna – minoriteterna – i majoritet. I Sverige har vi redan nära två miljoner nysvenskar. Den som inte kan acceptera faktum kan inte vara klarsynt.

Teknikens framsteg, globaliseringen, kärnfamiljens sönderfall och massmigrationen påverkas oss alla. Men det gäller att hänga med i utvecklingen. Det går inte att tro att jag ”ska ha det som vanligt”, utan att själv bidra.

Det behövs en ny politisk arkitektur. Inte den som ”starka röster” raserar utifrån sin egen känsla av vanmakt. Utan den som stora människor bygger på en kollektiv grund och handlande. Stora människor skriker inte. De visar sin sårbarhet och når ut – det gör dem starka på riktigt.

Stora människor vågar föra samtal även med personer som tycker annorlunda. Det civilsamhället behöver byggas upp nu och de politikerna och ledarna i näringsliv och samhälle behöver vi nu.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *