Samtalets roll i samhället

Debatter bygger på känslomässighet. Sakligheten får ger vika när det gäller att vinna utan att ge efter. Den andre får ju inte ha rätt i en debatt…

Idag pratar vi gärna om varandra. Det är ju lättare än med varandra. Vi letar olikheter, skapar missförstånd, förorsakar segregering och ökar gärna på utanförskapet. Vi är för upptagna med att förmedla vår egen åsikt att vi glömmer att lyssna och lära av andras.  Om vi ska förändra samhället, behöver vi förändra debattklimatet. Jag tror vi behöver ändra det till ett ständigt pågående samtal i samhället.

Den som tror att debatter är vägen har fastnat i tron att orden som sägs också skapar något. Så är det nog inte, alls. Evolutionen bygger på samarbete. Det gör bygget av samhället och demokratin också.

Debatt handlar om att vinna. Diskutera är att dela upp. Dialog betyder ”genom ord”. Samtal är ett respektfullt möte där vi lyssnar till varandra. Det är viktigare än att prata!

Den som blir lyssnad på slappnar av och lyssnar gärna på andra!
Den som blir lyssnad på slappnar av och lyssnar gärna på andra!

Prova våra iScaféer! De sker under flera veckodagar varje månad. Se fliken iScafé! och besök gärna Facebookgruppen med samma namn!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Samtalets roll i samhället

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *