Samarbete eller splittring?

Hur skulle det samhälle se ut som lockar till samarbete, istället för splittring?

Förresten, varför låter vi egentligen samhället splittras?

Om du inte håller med om att vi – politiker, media och vanligt folk – ställer det ena mot det andra, så ber jag dig att se dig omkring.

• En femtedel av oss svenskar vill inte, enligt en studie år 2020, ha någon från Mellanöstern/muslim/afrikan som granne.

• Klyftorna mellan ung och gammal har vidgats under coronakrisen. De unga vill festa som vanligt, men de äldre vill inte dö.

• Allt fler förstår att vi har en klimatkris. Men de flesta vill tillbaka till det normala – konsumtion och resor.

• Migrationsverkets tolkning av politiska direktiv ter sig inhuman. 2015 års svenska naivitet i flyktingfrågan har bytts mot en av Europas hårdaste linjer. Samarbetet mellan de socialliberala, demokratiska partierna lyser med sin frånvaro.

Splittring

Donald Trump är bara ett övertydligt exempel på främlingsfientlighet och splittring. Det amerikanska folket hotas av ett ”utländskt virus”. Bygg murar mot Mexiko och Kina. Men viruset och olika sociala farsoter finns redan innanför alla murar.

”Vad är det för son jag har bidragit till”, lär mamma har sagt. Ja, vi är alla del av ett sammanhang. Frågan är hela tiden vad du och jag gör av den medvetenheten?

Den som inte visste det förut, vet nu att Donald Trump hade en sociopat till far och en frånvarande mamma. Att Trump tidigt lärde sig att ljuga, hota och manipulera och att han dessutom fortfarande har många miljoner anhängare både i USA och världen. Vad säger det om anhängarna?

Diktaturer i alla länder opererar från hot och rädsla. Hämtat från tyrannens egen personliga barndoms besvikelser och ilska. Det är väl så här det hänger ihop? Att folket, som tyranner säger sig hjälpa, har sina egna besvikelser och ilska. Att de därför känner igen sig i tyrannen och röstar igenkännande på honom?

Samarbete

Vägen ur polarisering, splittring och våld är ju inte att gå mot ”folket”. Utan att gå en väg tillsammans och att utvecklas i ett samarbete genom folket. Genom oss alla. Tillsammans.

Coronaviruset är här för att stanna. Men vi kan se det som en möjlighet att samla en mer inkluderande gemenskap. Ett samhälle där alla är folket – men inte som ett begrepp för tyranner, utan som ett kollektiv av tänkande, kännande och allt mer medvetna medborgare.

En sådan gemenskap skulle betona hopp, jämlikhet och allas lika värde.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 10:25am Friday July 16th, 2021

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *