Saknar du den gamla goda tiden?

1966 då var Sverige perfekt, fick jag höra i somras av en arg man under Almedalsveckan. Han ville inte se fler invandrare och ville ha tillbaka allt som var då. Ekonomin blomstrade och ingen oljekris hade ännu sett dagens ljus.

Men den som lever i det förflutna lever inte nu – och har sannolikt inte heller följt med och utvecklats med tiden. Det förflutna förskönas ofta och förresten, hur kan mannen veta hur det var 1966? Möjligtvis hade han sitt eget, begränsade perspektiv klart för sig, men vem är han att bedöma nationens tillstånd för alla?

Miss Universe 1966 Margareta Arvidsson
Miss Universe 1966 Margareta Arvidsson

Ordet bildning har kanske en snobbstämpel. Men allmänbildning då? Ska vi förvänta oss en hyfsad allmänbildning av varandra? Eller ska var och en leva med sitt ego i sin lilla bubbla?

Jag vill gärna bidra till den nya tidens folkbildning. Den om medvetandets tillväxt. Men då behöver vi nog inse att vi är rädda och att den drivkraften får oss att prestera, tills vi inte orkar mer. Vi kanske även inser att vi håller på att separera oss mer och mer från varandra. Grindsamhällen börja växa upp även i Sverige. En del som har råd köper sig en fristad innanför stängsel för att hålla ohyran borta.

I den nya tiden skulle vi kunna börja återta tillit som samhällets kitt, tillsammans med gemenskap. Det som uppstår när vi gör saker tillsammans och upptäcker individen bakom utseendet, kulturen, könet eller nationaliteten.

Det krävs då en nyfikenhet som är en smula större än obehaget att lära sig något nytt med ett öppet sinne. När jag får veta något nytt, som kanske raserar en ”absolut” uppfattning hos mig, sker en omvandling. Detta är kanske ansträngande, men härligt!

Den som vill ha sina fördomar intakta, tar inte emot ny information. Vi ser gärna istället till att ta in endast det som stärker vår blinda tro. Selektiv perception, som det heter.

Så om du saknar den gamla goda tiden, behöver jag ge dig lite jobbig information.

1. Den gamla tiden fanns aldrig. Den är ett påhitt, en försköning inom dig själv. Som ett lumparminne, eller en enbart ljus barndom.

2. Den som inte lever med i sin tid, blir inte lycklig.

3. Utveckling och omvandling sker i vår natur hela tiden – det är livet.

Kanske lika bra att hänga på?

Varmt välkommen att anmäla dig till Unga Klara den 13 mars – ”Att mötas eller inte mötas, det är frågan.” https://visesden13mars.eventbrite.com/

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *