Retorik körd i diket

Talekonst må vara viktigt, för nog ska alla känna att de kan uttrycka sig. Men till vilken nytta om ingen lyssnar?

Att bli lyssnad på är en demokratisk rättighet. Det är grunden i ett demokratiskt och öppet samhälle att alla vågar tala, men också vågar lyssna. Oavsett social tillhörighet och bakgrund behöver denna grundläggande förmåga att samtala utvecklas i världen.

Tidsandan, med politik som en show för att vinna röster och makt, leder oss fel. Eller ska vi lägga ned EUs åtta nyckelkompetenser för livslångt lärande? Ska vi sluta förhindra mobbning på skolgården? Ska vi skippa upphovsrätten och sluta lära barnen rätten till sitt skapande, som nu redan i förskolan?

Ja, när våra ”förebilder”, folkets främsta företrädare, politikerna systematiskt visar upp följande:
Personangrepp
Kränkande handlingar
Plagiat eller förlöjligande av andras uttryck
Nätmobbning

Snett leende har vi vant oss med fula grepp som en del av den politiska retoriken. Samhällsdebatt kallas det.

Så, hur ska vi har det? Ska vi lägga ned ambitionen för barnen, när vi vuxna ändå inte samtalar värdigt kring vårt samhälle?

Är verkligen 13 procent av väljarna ”rasister”? Hur många av dessa missnöjesröster handlar inte om utanförskap, politikerförakt och otrygghet i samhället?

Utanförskap, revanschlust och missnöje tar fart i Sverige
Utanförskap, missnöje och revanschlust tar fart även i Sverige

Genom att vända detta ryggen i ytterligare en mandatperiod lär missnöjespartier öka än mer, utan att behöva/få ta ansvar för vad de tycker.

Låt oss börja samtala på riktigt kring vad det hela handlar om. Invandring och integration, miljö och klimat, jämställdhet och feminism, ökande klyftor i samhället, rädsla och otrygghet.

Initiativ Samutveckling erbjuder det goda samtalets väg. Hjärtligt välkommen på ett iScafé!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *