Rädsla för demokrati

Idag är det få länder i världen som kan räknas in bland demokratins länder. Ändå tar många svenskar den som självklar – men utan att reflektera över vad som pågår?

Människans rättigheter förverkligas med rösträtt, feminism, medborgarrörelser, hbtq-rättigheter osv. Samtidigt blottlägger #metoo det gamla kulturarvet. På ”hednisk tid” ägde husfadern både barn och hustru. Slaveriet var utbrett, även på svensk mark sent in på 1800-talet, och ersattes av olika former av livegenskap. Trafficking och jag hur lever många tusen av de unga flyktingar som kom till Sverige 2015? De unga kvinnorna? Slaveri?

Valet 2018 ser ut att handla mycket om att ”slippa föras samman med de där, andra”. Populismen handlar just om det och konservatism bygger också på att försvara det som varit. Tyvärr även om det varit orätt…

När rädsla, för det okända, tar över i samhället så upplöses samhällskontraktet. I vårt grannland Polen, där halva byar mördade den andra, judiska halvan på 30 och 40-talet, står förnekelsen just nu i full blom. Den nationalistiska regeringen agerar för att rentvå polackernas egen roll i judeutrotningen under andra världskriget.

Så, hur ska vi ha det i Sverige? Ska vi öka splittringen i samhället, eller ska vi fortsätta den demokratiska utvecklingen?

De som vill det senare behöver kanske aktivera sig på olika sätt, för populismens rädsla är smittsam.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *