Populist?

Populism – Vad är det?

När de som ”har det bra”, glömmer de som ”inte har det bra”, så har vår historia visat gång på gång att det inte slutar väl.

En sak är säker, populism markerar upplevda klyftor i ett samhälle. Om ”eliten” bortser från detta, så kommer populist att följa på populist. Tills den öppna konflikten kan leda hur illa som helst.

Populisten känner sig överkörd av ”demokratin” och hoppar därför över principen ”en person – en röst”. Populisten, som ofta är auktoritärt lagd, tolkar istället den egna ideologin som ”folkets vilja”.

Trumpen Trump
Trumpen Trump

I kraft av denna ”folkvilja” tar sig populisten rätten att undergräva den liberala demokratin med smutskastning både mot människor och mot demokratiska principer. Det vi tagit för självklart i delar av Europa och Nordamerika, är helt enkelt i fara.

Många av oss andades morgonluft när Berlinmuren föll 1989. Men det liberala Europa kanske la ned redan 2015 då flyktingströmmarna blev oss övermäktiga. När våra ideologiska luftslott om principen för lika människovärde löstes upp för vinden.

Lösningen är nog inte att peka finger mot populisten eller de som röstar på hen. Ogräset behöver alltid en viss jordmån, och det står till stor del etablissemanget själv för. En arrogant och smått korrumperad elit som lämnar det som de många medborgarna finner värdefullt.

”White trash” är ett amerikanskt begrepp, men de tidigare ”priviligerade” finns inte bara i USA. Personer som tidigare jobbat i ”riktiga yrken” ser sig yrvaket omkring i den nya, digitaliserade verkligheten. De har inte alltid jobb, eller högre utbildning. De är oftare sjuka, mer kriminella och mindre aktiva än andra grupper i samhället. Deras medelålder sjunker, medan mexikanernas ökar…

Svarta, eller invandrare blir då deras ”hopp”. Men inte som medmänniskor för att bygga det nya landet tillsammans med, utan som någon ”längre ned på stegen att trampa på”. Tänk då att behöva uppleva presidentfamiljen Obamas åtta år i Vita huset, de som varit förebilder i sitt ämbete. Det blir smärtsamt hotfullt för självbilden.

Om etablissemanget fortsätter att ignorera jordmånen för populism, så går vi mot en tid i konflikt. I bästa fall hittar vi jämvikten i systemet före dess.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *