Populismens trollformel

Det har frodats länge nu, utrymmet för känslomässigt instabila skribenter att fejka fakta. Rädsla och fruktan finns i vårt DNA som en primitiv överlevnadsmekanism. Denna aktiveras om vi låter oss okritiskt sköljas med av känslosamma människors upprepade krisbilder.

Sanningen kanske är att det är deras egen kris som läggs ut för beskådan på nätet, gator och torg?

Forskare har nyligen definierat fem livsfärdigheter för ett lyckligt och framgångsrikt liv, socialt och ekonomiskt – och inte minst hälsomässigt.

Trollformeln är dess motsatser: ett samvetslöst, emotionellt instabilt, virrigt och negativt förhållningssätt med låg egenkontroll. Som att i tid och otid uttala sig känslomässigt kring än den ena, än den andra frågan. Allt för att känna mig viktig och betydelsefull för stunden, oavsett konsekvenserna.

Den som istället vill ha nära relationer och mindre ensamhet, färre depressioner och sjukdomar, samt ökad vitalitet långt upp i åldern – ska satsa på positiva livserfarenheter:

Agera målmedvetet och noggrant utifrån sitt samvetes röst. Detta sätt att definiera civilkurage omfattar medvetenhet och konsekvens. Den konstruktiva bärvågen är den positiva, öppna inställningen till situationen, samhället.

Beslutsamhet och stabilitet är dygder för den som vill må bra och göra bra. Om det är kopplat till samvetet, hjärtat, vill säga.

Egenkontroll är ett ord som betyder ”graden av känsla för att ha styråran för sitt liv i sin egen hand”. Känsla har vi inte med intellektet – det är snarare kopplat till känslomässighet. Känsla handlar om hela nervsystemet, med hjärtat som symbol för helhetsgreppet i sammanhanget. Det är den som är avstängd från sina känslor, som agerar känslomässigt.

Så låt oss hjälpa populisten att leva ett mer framgångsrikt liv med närande relationer, god hälsa och en trygg ekonomi. Det ljuset får kanske trollen att skingras från sina räddhågsna och dysfunktionella skuggor.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *