Populismens förbannelse

Terrorn slog till – och enade Sverige så långt möjligt. Men populismen vilar bara på hanen.

Populism bygger på känslomässighet och kan sägas stå på två darrande ben. Det ena är att kritisera etablissemanget. De andra är att exkludera vissa grupper i samhället. På denna ostadiga grund heter det att populisten representerar det sanna folket.

Det första av de ena gäller bara en del. Höga militärer och finanstoppar finns exempelvis i Vita huset nu, trots Trumps hån mot etablissemanget under valkampanjen.

Det andra, att exkludera befolkning, är inte förenligt med demokrati.  Populism lyfter alltid en grupp på bekostnad av en annan. Men utan mångfald eller pluralism – ingen demokrati.

Så låt oss komma ihåg det när populismens retorik triggar den kortsiktiga frestelsen att bejaka sin undermedvetna fruktan. Är du populist, så är du inte demokratisk…

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *