Öppna våra hjärtan

”Questi sono i nostri morti”, skrev borgmästaren Giusi Nicolina på Facebook. Han gjorde det i raseri och maktlöshet dagen efter att hundratals flyktingar drunknat utanför ön Lampedusa. ”Detta är våra döda”, betyder det på ren svenska.

En svensk Statsminister på 2000-talet uppmanade svenska folket att öppna sina hjärtan. Reaktionen blev, i mina ögon, avståndstagande, undvikande och omedveten. Istället för att våga ta in det korn av statsmannaskap som låg i budskapet, så maldes det in i spekulationer kring valtaktik.

Istället för att börja samtala kring nationalism och gränser både här och där, kritiserades Reinfeldt bland annat för att spela på den nationalistiska trumman. Med ett öppet hjärta skulle vi istället ha kunnat prata om hur vi kan förbättra dagens system för flyktingar och invandrare. Hur navigationen mellan det möjliga och det moraliska skulle kunna gå till.

Hur vore det med att börja acceptera folkvandringens historiska faktum? Att det alltid har varit folkvandringar. Och hur kom förresten ”svenskarna” till Sverige…

1630347_1200_675

1,3 miljoner svenskar utvandrade till USA i slutet av 1800-talet till 1920-talet. De lämnade missväxt och stark befolkningsökning, men även den illa omtyckta svenska statskyrkans dominans, den svenska monarkins sociala konservatism och kulturella avståndstagande. Detta kan väl sägas vara en mild variant av dagens läge exempelvis för befolkningen i Syrien?

Låt oss vakna upp, se vår plats i världen och öppna våra hjärtan!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Öppna våra hjärtan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *