Obama om Mandela

Obama hyllade Mandelas långa kamp för rättvisa och hans förmåga att röra ”miljardtals” människor runt om i världen. Obama visade också beundran för Mandelas resa från ung pojke långt borta från maktens korridorer till att bli ”1900-talets stora befriare”.

Av respekt för Mandelas egen vilja ville Obama däremot inte kalla Mandela för en ikon.

Kultur-Mandela_1045490c

– Han var ingen marmorbyst utan en man av kött och blod – en son och en make, en far och en vän, sade Obama.

Det var tack vare Mandelas förmåga att erkänna sina misstag och visa på humor och till och med ibland bjuda på ett och annat ”rackartyg” även i svåra stunder, som världen älskade honom så, sade Obama.

Liksom andra stora namn inom ANC lyckades Nelson Mandela kanalisera sin ilska och skapa något meningsfullt av den. Dessutom accepterade han konsekvenserna av sina handlingar, sade Obama.

– Han använde tiden i fängelse till att vässa sina argument men också till att sprida sin kunskapstörst till andra i rörelsen.

Men Mandela var inte heller rädd för att kompromissa i sin strävan mot ett större mål, enligt president Obama.

– Det krävdes en man som Madiba för att befria inte bara fången utan också fångvaktaren. Visa att du måste lita på andra så att de kan lita på dig och lära att försoning inte handlar om att ignorera ett hemskt förflutet utan att konfrontera det med inbegripande, generositet och sanning.

Obama nämnde att både USA och Sydafrika genomgått många år av förtryck mot svarta och på vägen förlorat oräkneliga liv.

Han riktade sedan skarp kritik mot de ledare som öppet gärna hyllar Mandela men i praktiken inte regerar efter hans principer.

– Många ledare i världen säger att de respekterar Mandelas värden, men tolererar inte att deras eget folk gör uppror, sade han.

Obama avslutade med att konstatera att världen sannolikt inte kommer att få uppleva en person som Mandela igen. Men att alla kan göra Mandelas liv till sitt eget genom att låta sig inspireras.

– För över 30 år sedan, när jag fortfarande studerade, lärde jag mig om Mandela och hans kamp i detta land. Det väckte något i mig. Det fick mig att leva upp till mitt ansvar – till andra och mig själv – och leda mig in på en osannolik resa som tagit mig dit jag är idag.

Barack Obamas tal hyllas. Hans handskakning med Kubas president Raúl Castro precis före talet beskrivs som ”historisk”. Somliga kallar även talet detsamma: historiskt.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *