Oavsett om vi räknar oss som…

liberala, socialister, konservativa eller helt enkelt som demokrater, så har de flesta av oss i medelklassen missat betydelsen av en sak.

När klyftorna ökar i samhället så är det inte bra för någon. Inte för dem som halkar efter eller utanför. Inte för dem som lugnt surfar vidare med sina förmåner. För det slår tillbaka i populism och kortsiktighet. Som i USA och England. Mår många dåligt i ett samhälle, så mår hela samhället dåligt.

När vi inte är pålästa eller grundade i vår tillvaro, så ökar projektionen. De som känner sig utanför och i underläge börjar att utse syndabockar. Ofta hackas det på dem som känner sig än mer i underläge – migranter, fattiga, poliser, socialarbetare, lärare, sköterskor…

Populismens väg - vågar vi ta den andra?
Populismens väg? Vågar fler ta den andra stigen framåt?

Det lyssnande samhället

De som kan lyssna på andra människor och perspektiv, de lär sig något som bidrar till utvecklingen. De som dominerar med prat och åsikter gör det i en försvinnande värld. Den som inte är öppen – är stängd. Det som inte utvecklas, dör.

Vi behöver så många fler ”vanliga människor” som visar intresse för något mer än ”jag, mig och mitt”. Vi behöver blir fler som bryr oss om att fortsätta utveckla samhället som en del av världen.

Därför driver initiativ Samutveckling! Samtalsgården och Samtalscafé!

Vi tror att samtalet är ett bättre alternativ än debatter för att bidra till det gemensamma. Debatt kommer från grekiskan och betyder ’slå ned’. Samtala har samma språkliga stam som samarbete, samhälle, samlag, sammanslagning, samtycke, sammanhang och ja, samutveckling!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *