Nymphomaniac; Natur-Kultur

Edda

Våra iS caféer har utmanande diskussioner bl.a. sexualitet, droger, religion. Det är intressant att lägga kulturaspekter på frågorna och nå förbi oväsentligheter, för att finna den underliggande meningen. Vi slipper då fördjupa oss i detaljer som skymmer.  ”Kulturen”, om vi så vill, spänner över alla fält och kan och bör vara överskridande, som Initiativ Samutveckling har som motiv för sin verksamhet.

Överskridande är även Lars von Triers senaste film, Nymphomaniac. Några av ”samutvecklarna” träffades häromdagen för att se filmen tillsammans, fyra och en halv timme lång eller varför inte kort? Den gav den tid som behövdes för att förflytta oss in i en annan värld förbi vardagens. Vi flyter bortom tid och rum och befinner oss någonstans vid en tidpunkt när som helst, var som helst. Filmfrekvenser som i sina bitar skulle kunna uppfattas som pornografi upplevs på intet sätt upphetsande, snarare tvärtom, sköra trådar väver samman nakenheten som i filmen framstår som själens tomhet, en naken realism som den vi finner i naturen. Fram träder en utlevande ensamhet, sökande efter ständig tillfredställelse, som utvecklas till ett maniskt sökande, som driver in i självdestruktion. Sökande efter den omedelbara, oreflekterade tillfredsställelsen som leder till olycka. Det kan tyckas moralistiskt, men upplevs inte så i filmen.

I filmen framträder istället en mogen människa som med självinsikt tar ansvar för sina handlingar, som ofta skadar henne själv mer än andra. De hon möter får en erfarenhet, om inte förgör, stärker och vänder sig mot henne.

Filmen slutar i sin antites, liksom Melancholia.

Tack David för ditt initiativ som borde följas upp

Eva B Ernfors

Eva B Ernfors

Eva B Ernfors, disputerad antropolog, uppväxt och boende i Stockholm.

Mitt intresse för iS! beror på dess värdegrund. Genom livet har jag som antropolog, forskare och skribent ägnat mig åt ekonomi, politik, kultur och religion/filosofi. Som antropolog har jag arbetat i olika delar av Asien. Jag är även professionell coach och Reiki Healer. Idag skriver jag på en bok. Ytterst viktigt för mig är att varannan vecka få ta hand om min 7-årige sonson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *