Nymphomaniac; Natur-Kultur

Edda

Våra iS caféer har utmanande diskussioner bl.a. sexualitet, droger, religion. Det är intressant att lägga kulturaspekter på frågorna och nå förbi oväsentligheter, för att finna den underliggande meningen. Vi slipper då fördjupa oss i detaljer som skymmer.  ”Kulturen”, om vi så vill, spänner över alla fält och kan och bör vara överskridande, som Initiativ Samutveckling har som motiv för sin verksamhet.

Överskridande är även Lars von Triers senaste film, Nymphomaniac. Några av ”samutvecklarna” träffades häromdagen för att se filmen tillsammans, fyra och en halv timme lång eller varför inte kort? Den gav den tid som behövdes för att förflytta oss in i en annan värld förbi vardagens. Vi flyter bortom tid och rum och befinner oss någonstans vid en tidpunkt när som helst, var som helst. Filmfrekvenser som i sina bitar skulle kunna uppfattas som pornografi upplevs på intet sätt upphetsande, snarare tvärtom, sköra trådar väver samman nakenheten som i filmen framstår som själens tomhet, en naken realism som den vi finner i naturen. Fram träder en utlevande ensamhet, sökande efter ständig tillfredställelse, som utvecklas till ett maniskt sökande, som driver in i självdestruktion. Sökande efter den omedelbara, oreflekterade tillfredsställelsen som leder till olycka. Det kan tyckas moralistiskt, men upplevs inte så i filmen.

I filmen framträder istället en mogen människa som med självinsikt tar ansvar för sina handlingar, som ofta skadar henne själv mer än andra. De hon möter får en erfarenhet, om inte förgör, stärker och vänder sig mot henne.

Filmen slutar i sin antites, liksom Melancholia.

Tack David för ditt initiativ som borde följas upp

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *