Nyårslöftet som håller hela året?

I egoismens era där rädslan råder, blir det allt kallare.

Vi börjar nu komma på att jag, mig och mitt – i form av självcentrerad konsumtion – inte leder till mindre oro och ångest, utan snarare till mer. Nationalismens rädsla bygger dessutom ofta på att andra ska ta ”mitt”.

Men vad är ”mitt” och vad är ”ditt”? Och vad är ”vi och vårt”? Hur hänger det ihop med ”åsiktskorridorer” och att hänga med likasinnade? För hur blir det om vi bara känner oss hemma med de ”gamla vanliga” och främmande till de ”ovanliga”?

 

Vad sägs om att tillägna valåret 2018 till att vi intresserar oss mer för varandra?

Att prata med, ännu hellre att lyssna till, ”främlingar” skapar vackra mellanrum i min annars så inrutade vardag. Den som jag tror ger mig kontroll och ett lyckligt liv. För är det inte snarare så att lyckan bor i det smått oväntade, det som bara uppstår? Som i mötet med det ”främmande” som snarare var varmt och välkomnande?

Börja med att skapa mikromöten i kollektivtrafiken. Nicka till en medresenär. Börja kanske inte prata, det kan skapa för stora chockvågor av kollektiv värme där i vagnen eller på bussen… Men notera, med ett hastigt ögonkast och kanske ett litet hej, att du ser din nästa där rakt framför dig, någon meter bort. Det kan räcka långt.

”Berättelser om Sverige” är en lite mer organiserad form av spontana möten. De sker på plattformen med arbetsnamnet ”Initiativet” och har påbörjats så smått i Tensta, Nacka och Stockholm under 2017. Under 2018 påbörjas dessa samtal i Söderköping, kanske i Skåne, definitivt på ett äldreboende i Solna, mitt i Stockholm City och under Almedalsveckan på Gotland.

Grundregeln för dessa samtal är genialt enkel: att lyssna mer än prata. Övertyga ingen om hur världen är beskaffad, avbryt inte andra, gå inte i försvar. Utan LYSSNA. Var nyfiken och förbli öppen i sinnet. Var sann mot dig själv och de andra i cirkeln ni sitter i.

Dela med dig om ditt liv i Sverige. Vad är du rädd för? Vad är ljuspunkterna? Var nyfiken och utforskande kring de andra människornas berättelser.

Se till att ni är OLIKA på dessa sköna stunder av samhällsutveckling – olika åldrar, etniskt ursprung, lika många kvinnor som män!

Vi skulle helt enkelt kunna kalla Berättelser om Sverige ett nyårslöfte att medskapa under hela 2018. Ett sätt att utveckla den kollektiva intelligensen i Sverige och världen :)

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *