Moralisk kompass

Som seglare är det lätt hänt att ta till kompassen som metafor. Det talas ibland om den inre kompassen. Men det som de flesta glömmer i sammanhanget är att en kompass behöver en utgångspunkt. Magnetkompassen behöver, för oss norr om ekvatorn, den magnetiska nordpolen att rikta sig emot. Annars finns det ingen kompassnål att utgå från när vi tar ut olika riktningar.

Frågan är vad som är den moraliska kompassens magnetiska nord? Vad är vårt syfte, vår mening och riktning som människa i ett samhälle?

grp-gridimage-10416d

Utveckling är för mig livets mening. Att ständigt utvecklas. Stagnation leder till förruttnelse och död. Utveckling är att ta sig vidare. Det är det evolutionen gör, inte minst via mutationer. När den väg som förut fungerat blockeras och slutar att fungera, så har naturen gång på gång utvecklats vidare via avvikelser från det vanliga. Dessa avvikelser har, i ett nytt sammanhang, visat sig vara en framkomlig väg.

Vi lever i en värld som hotas av klimatkrisen, krig och terror. Blir det mer torka och om haven stiger på grund av issmältningen, så lär fler flyktingar knacka på Europas dörr. Och vart ska holländarna ta vägen?

Rädsla förlamar och förleder oss till att följa dem som spelar på vår känsla av otrygghet. Detta är nog mer farligt än det vi är rädda för…

Om Republikanernas kandidat blir president USA, då blir inte Londons nye borgmästare insläppt i Amerikas förenta stater. Sadiq Khan är nämligen muslim. Han sa, efter valet, sig vara stolt över att London valt hopp i stället för rädsla och enighet i stället för splittring. Rädsla gör oss inte säkrare, den bara försvagar oss, sa han.

USA, och exempelvis Sverige, har byggts upp under generationer. Varje land/region/samhälle behöver bygga vidare på den bräckliga demokratin. Ingen person, grupp eller generation kan ta saker för givna. De behöver utvecklas, hela tiden.

Stagnationen hos befolkningen i USAs och Europas insikter i frågan, luktar illa i min näsa. Det är som att den moraliska kompassen förlorat sin riktning. Här kommer ett förslag:

Individualism för det gemensammas bästa. Låt driftighet, kreativitet och handlingskraft få ett stort utrymme – för det gemensammas bästa. Det gemensamma för oss människor är att det är skönare att leva i tillit än i rädsla. Låt oss skapa ett samhälle där tilliten ökar igen!

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *