Missnöjd med ditt liv – hitta syndabock

Samtidigt som klimatfrågan, flyktingfrågan, global ekonomi, Putin och IS kunde tänkas behöva helhetslösningar, så blir vi allt mer nationalistiska. I svåra tider är det många som sluter sig och gömmer sig bakom idén att det var bättre förr, ju förr ju bättre. Det en då drömmer om har i själva verket aldrig existerat. Sverige 1966, då ”Sverige var svenskt” i somligas ögon, var inte svenskt då heller. Vi har alltid varit beroende av invandrare på olika sätt och vi har alltid varit beroende av handel med omvärlden. Och tror någon på allvar att allt var bra t ex 1966?

Ändå är det åt det hållet strömmarna går.

Den som lyssnar på ansvariga för nyckelfunktioner i Sverige, kan ta in att det behöves ett mycket stort arbetskraftstillskott varje år, för att klara pensionerna till en allt större, åldrande befolkning. Regering och Riksdag borde underlätta för svenskt näringsliv att bli mer attraktivt för för arbetskraft och entreprenörer från andra länder. Öppna nya vägar för investerare och gästforskare och andra med tillfälliga uppehållstillstånd att skapa verksamhet i Sverige.

Invandring omfattar flyktingmottagning, inte minst av ensamkommande barn. Genom att låta populistiska utsagor bli sanningar, så vänds opinionen mot att nya människor kommer till vårt land. Detta är omänskligt när människor flyr för sina liv – och direkt osmart när det gäller landets framtida ekonomi.

Typisk syndabock, en tacksam måltavla för den som inte trivs med sitt liv
Typisk syndabock, en tacksam måltavla för den som inte trivs med sitt liv

Asylmottagandet behöver omedelbart förbättras, annars blir det fel fokus på hela denna fråga. De som är missnöjda med sitt liv och boende vinner då gehör med sitt syndabockstänkande. Rädsla har en obehaglig tendens att spridas snabbt. Men vad är vi så rädda för?

Initiativ Samutveckling föreslår det goda samtalets väg för att finna helhetslösningar i alla sammanhang. Sverige i världen. Nu.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *