Meningsfull humanism i en kritisk tid

Flyktingar och migration ses som ett problem. Något att lösa, eller att försöka undvika. Murar och stängsel finns mellan USA och Mexiko, Israel och Palestina, Malaysia och Thailand, Indien och Pakistan. Snart kanske EU mot Afrika och Mellanöstern…

Jag ser murar som vår maktlöshet inför den rörlighet som är inbyggd i våra gener. När urmänniskan började gå på två ben, så började migrationen. Vi har gått från Afrika till Asien och Amerika, till Europa och paddlat/seglat till Australien. Idag surfar vi via Internet runt hela klotet och blickar utåt mot stjärnhimlen. Marknadsekonomins fundament är idéers, kapitals och produkters rörlighet.

Från Tanzania, som alla vi andra...
Från Tanzania, som vi alla är

Vad innebär det att vara människa?

Frågan behöver ställas många gånger, för vi verkar ha fastnat i en skrämmande tanke. Den om de privilegierades rätt över de som inte har fötts i ett privilegierat land. Först gjorde vi institution av Europa, migranter sågs som utanför. Sedan migrerade vi själva till ”den nya världen”, Amerika. Sedan började vi köpa och sälja andra människor som en del av vår institution.

Det pågår nu en total omvandling av vår världsbild. Förändringen följer de tre vanliga stegen: Förnekelse, Motstånd, Självklart! Först vill vi inte se det, sedan bekämpar vi det hotfulla. Under tiden har det undermedvetna bearbetat den nya informationen och börjat anpassa sig. Då blir det plötsligt ”självklart”.

Är det så illa att de många i Norden fortfarande är i förnekelse och att motståndet nu börjar resa sig på allvar? Att vi inte inser att denna omvandling pågår vare sig vi vill det eller inte. Att människan trots allt är rörlig i grunden och mycket anpassningsbar. Annars hade vi inte blivit så många.

Initiativ samutveckling bidrar till att förbättra samtalsklimatet mellan oliktänkare. Det gäller i högsta grad forskare från olika vetenskapliga traditioner och paradigm. Det är hög tid att upplösa gränser mellan vetenskap, kultur, politik, biologi, ekonomi och konst. Att dela in tillvaron i olika fack, med sin egen logik, är att bortse från verkligheten. Naturen är och har alltid varit samarbete. Natur och kultur behöver nu utvecklas till att alla akademiska discipliner samutvecklar en helhet baserad på människans natur. En slags grön humaniora på vetenskaplig grund, från biologisk cell till universum. Och detta tillsammans med de många människorna.

Det är bråttom.

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *