Mediatränade talare

Oh, alla dessa fantastiska talare. De som med retorikens vingslag får känslomässigheten att svalla eller rent utav flyga iväg.

Det är som att ett välskrivet manus kan rädda världen.

Rent logiskt, så är talaren totalt meningslös utan lyssnare. Frågan är hur många som verkligen lyssnar på alla politiska tal? Det ena avlöser ju det andra och i media blir det mesta snuttifierat för att ha ett underhållningsvärde.

red-speaker

Vi lever i ett (globalt) samhälle där många hellre talar än lyssnar, skriver hellre än läser. Jaget har en överdriven uppfattning om sin egen betydelse och om sin egen förmåga att bedöma vad som behövs.

De stora problemen idag är transnationella. Klimat- och terrorfrågan känner inga gränser. Det gör inte flyktingarna och de finansiella systemen heller. Lösningar på denna komplexitetsnivå finns inte på ”jag-nivå”. De finns i den kollektiva intelligensen.

Låt oss slå in på det goda samtalets väg. En väg där lyssnande och läsandet går före skrivande och talande. Låt oss skapa de möten världen behöver.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

One thought on “Mediatränade talare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *