Mando Diao

Strövtåg i hembygden med Mando DiaoBörsbolaget hade för några år sedan hyrt in Mando Diao på personalfesten i sina egna lokaler. De flesta verkade njuta av att ha berömdheterna i lokalen. Jag led. Nu förstår jag att inte inte bara berodde på den överdrivna volymen i häxblandningen av garagepop, Small faces och en allmän Clash – ja, rawkband, kallade de själva sig på den tiden.

Gustaf Norén och Björn Dixgård intervjuas av DN och ser sig numera mer som en framväxande politisk rörelse i en allt mer tolerant musikvärld där även rappare kan gråta.

”Jag orkar bara inte med tuffingar längre. Jag slutade högstadiet för tjugo år sedan. Vi vill inte hålla oss till hatarnas regler, till normen. Vår nya skiva, min hårfärg och mina kläder kommer inte från någon annanstans än att det är mitt sätt att uttrycka mig. Precis som på ”Infruset”, säger Gustav Norén.

Mando Diao vill åstadkomma något i Sverige, som har blivit ett ganska kallt samhälle, enligt bandet. Förr var vi superrädda för att blotta oss och vi var ganska trångsynta. Vi flydde ifrån något med vår musik, framför allt i våra texter, säger Gustav.

Vi börjar förstå vad det innebär att sjunga på riktigt. Något hände när Kristian Gidlund* dog och vi fick för oss att vi skulle spela på begravningen. Vi sjöng på ett sätt vi aldrig gjort förr. Och detta var ändå efter ”Infruset”…

Nu är vi inte lika rädda för vad folk ska tänka och tycka. Kristina lärde oss att våga säga ja, och att säga nej. Det låter enkelt, men prova själv att stå upp för dig själv varje gång!

Denna blogg skriver jag av flera anledningar. Först fick jag ögonen på att ”Infruset” legat på Svensktoppens första plats sedan i höstas, att den känslige Gustav Fröding nu i modern version öppnar svenskarnas sinnen på vid gavel. Sedan insåg jag att Mando Diao följer sitt hjärta och vågar byta genre flera gånger. Istället för att säkra större vinst genom att göra ett album till som ”Infruset”, söker de större vinster. De inre.

Ja, sedan råkar infruset passa in i leken med ord. Vi vill ju inom iS! att isen oss emellan ska smälta. Mando Diao finner samhället kallt och att det infrusna kan behöva tina. Och så verkar de nära 200 000 svenskar tycka som köpt ”Strövtåg”, den mest populära låten i albumet.

Strövtåg med Mando Diao

* Krister Gidlund spelade i ett annat borlängeband. Han dog i cancer 2013 och flera av låtarna i Mando Diaos senaste album ”Aelita” tillägnas honom.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *