Män är också människor

Som mamma till två nu nästan vuxna män har jag lärt mig att det inte är så lätt att vara ung man eller pojke. Att vara pojke och ung man är att ständigt befinna sig i situationer där hot om våld eller våld är närvarande – på skolgården, i omklädningsrummet, på väg hem från krogen. Unga män och pojkar fostras in i våld, genom lek och sport – och ingen kommer undan.

Den pojke som vill ställa sig utanför våldsamma lekar och brutal sport blir utstött. Vår kultur förväntar sig starka och aggressiva hannar, hårda och tävlingsinriktade. De som utsätts för mest våld i vårt samhälle – misshandel, mord – är män. Enligt Brottsförebyggande rådets senaste nationella trygghetsundersökning har 8,9 procent av alla unga män mellan 16 och 24 utsatts för misshandel 2011. Motsvarande siffra för unga kvinnor mellan 16 och 24 är 3,4 procent.

Klasskampen_PI

Att vara pojke och ung man är också att kämpa med ångest och känslor av meningslöshet. Fullbordade självmord är betydligt vanligare bland män än bland kvinnor. Män begår 70 procent av alla självmord.

För varje självmord som begicks av en kvinna 2010 begicks 2,6 självmord av män. Enligt statistik från Socialstyrelsen tog 1 442 människor livet av sig 2010. 411 av dem var kvinnor. 1 031 var män. Enligt all tillgänglig statistik ökar både självmorden och den psykiska ohälsan hos unga människor. Mest ökar den, enligt en rapport från Socialstyrelsen 2012, bland unga män. Unga män söker hjälp för depressioner och hyperaktivitetsstörningar.

På tio år har antalet män som söker hjälp för ätstörningar tredubblats. Enligt Tabita Björk, forskare vid psykiatrin i Örebro, är 10 procent av alla som söker hjälp för ätstörningsproblematik män. Ortorexi, alltså överdriven träning och en osund fixering vid nyttig mat, är ett växande problem bland unga män. Också pojkar och unga män påverkas av skruvade och oupp­nåeliga skönhetsideal.

Också pojkar och unga män översköljs av reklamens budskap och bilder, falska föreställningar om perfekta kroppar med spelande muskler, hårlösa bröst, smidiga och starka ben, muskulösa armar, tjockt hår. Pojkar och unga män påverkas av samtidens besatthet av skönhet, yta och kontroll i lika hög utsträckning som kvinnor. Pojkar och unga män frågar sig också om de duger. Är jag tillräckligt stark? Har jag spinkiga armar? Börjar mitt hår bli tunt?

Ingen går fri. Vi påverkas alla, män som kvinnor, av snäva och begränsande normer, osunda och destruktiva ideal. Det är inte lätt att vara ung, varken ung man eller ung kvinna. Det är inte lätt att vara människa – det blir lite lättare, men enkelt blir det aldrig. Så. Låt oss tillsammans sträva efter att skapa en värld för alla, rättvis, jämlik, med så lite våld som möjligt. Det är bra för både män och kvinnor.

Ann Heberlein, DN

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *