Låt oss lägga bort skygglapparna

Tänk att ha helt rätt. Att slippa tvivlet och andra personer med helt andra perspektiv än jag själv. Vad skönt det vore, tänker den som undermedvetet känner sig vara, fel.

Fanatismen finns inte bara bland jihadister och den kristna ultrahögern i USA. Den kan finnas i en fotbollssupporter, i kommentarsfältet på Flashback eller i kvarteret där du bor. Fanatism finns potentiellt överallt, även inom oss själva.

Fanatismens grogrund, i oss alla, vilar i bristande respekt för demokratiska värden som öppenhet och frihet. Den vilar i bristande medkänsla och avsaknad av en naturlig nyfikenhet att utveckla sitt synfält i livet.

”Vi-och-dom” i en tämligen harmlös form i arbetslivet, visar just detta. Olika (delar av) avdelningar förstår inte andra delar av organisationen. Detta gäller i ledningsgruppen och i hela företaget eller förvaltningen. Om inte väpnad konflikt i organisationen, så åtminstone en konflikt som låser positioner och hindrar flödet i verksamheten.

Det känns skönt att ha rätt. Jag känner mig som en vinnare. Men det kräver i så fall att andra är förlorare. Den som med passion går ”all in” i att ha rätt, blir hotad av de som är ”fel”. (För tänk om de har rätt.) De måste därför oskadliggöras. På arbetsplatsen med blickar och förtal. I Oslo, Paris, Köpenhamn och Stockholm med bomber och automatvapen.

Fanatikern upplever världen i en dimension – och det är då enkelt att utmåla en viss grupp som ”fienden”. De som stör min världsbild måste bort. Med vapen som dödar, eller bara lite hugg med hacka i själen – som mobbning, blickar och skitsnack bakom ryggen. Kroppsspråket uttrycker tydligt det undermedvetnas dunkla budskap.

Se bara rakt fram, för det är läskigt att vidga synfältet...
Se bara rakt fram, för det är läskigt att vidga synfältet…

Under lång tid nu har exempelvis svenska judar (inte bara i Malmö) övervägt att flytta till Israel. Vi med skygglappar gör inte så mycket åt det. Förstår vi ens innebörden av att överväga en flytt – till en region med decennier i väpnad konflikt med Palestina?

Under lång tid har många svenska muslimer känt sig utanför och hotade i Sverige. Bränder i Husby. Och under en lång tid har utanförskapet bland kristna och sekulariserade svenskar ökat, med en galopperande psykisk ohälsa som ett illavarslande tecken.

Om jag är arg på någon är det ganska troligt att jag bara ser hens dåliga sidor. Men när vi väl möts brukar vi upptäcka även andra sidor som kan bilda bryggan till kompromiss. Kanske till försoning. Genom ömsesidig respekt för den ­andres utgångspunkt skapar vi demokratins grund.  Genom att stå upp för sig själv i öppen känsla med den andre, så fördjupas vi:et. Demokrati är en färskvara som bildas, eller avvecklas, i våra möten på gator och torg, i media och på arbetsplatser.

Så låt oss ta av skygglapparna och ses på Unga Klara den 13 mars. Se https://visesden13mars.eventbrite.com/

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *