Kronblad 1: Ett bättre möte

Jag skrev före julhelgen om de fem kronblad som utgör samutvecklingens helhet:

1. Mötet, iScaféet
2. Arbetsgruppen, konkreta aktiviteter
3. Temagruppen, utveckling av åsikter och idéer
4. Tankesmedjan, koordinerar idéer och skapar helhetsbilder
5. Filosoficirkeln, utvecklar samutvecklingens filosofi

Och så finns förstås koordinatorerna (tre personer, en växlas varje år) som samordnar de fem kronbladen. De utgör blommans mitt.

De fem kronbladen behöver varandra. Utan det mänskliga mötet är vår idéutveckling kring politiska och samhälleliga teman bara luftslottsbyggande. Utan en gedigen filosofi är de mer personligt medborgerliga mötena inte annat än trevliga caféer för personlig utveckling och samvaro. Utan tankesmedjan leder inte vårt arbete fram till helhetliga lösningar. Utan konkreta aktiviteter och organisatoriskt ansvarstagande och driv blir inget som helst av. Och så vidare.

Som deltagare i samutveckling kan man specialisera sig inom en, två, tre eller fler av dessa områden. Vi har alla olika prioriteringar och olika ingångar. Det är OK att ha en favoritdel av samutvecklingen, något som passar en själv bättre, sitt eget kronblad. Man ska inte behöva känna att de andra kronbladen pressas på en. Man bör också undvika att pressa sin favoritdel på andra – något som kanske är svårare än det låter som, eftersom de flesta av oss ju verkligen tycker vår egen ingång trots allt verkligen -är- den mest avgörande och väsentliga.

Men mötet, det personliga medborgarskapet, måste ändå genomsyra allt engagemang inom Initiativ Samutveckling. Det vi odlar inom iScaféerna är det mest grundläggande som alla andra delar bygger på. Samutvecklingen fungerar inte om vi inte bygger vårt engagemang på en gemensamt skapad, livs levande samutvecklande kultur. Denna kultur måste förstås i sin tur bygga på en väl underbyggd filosofisk grund, på engagemang för samhället, etc. Men just mötet är i alla fall något som inte kan undvaras i en rörelse som samutvecklingen, oavsett i vilket kronblad man sedan vill engagera sig.

Varje kronblad har vissa dygder eller ideal som eftersträvas. Det är viktigt att separera de ideal som finns på varje kronblad. Oerhört viktigt. Om jag går på ett iScafé!, på en öppen medborgardialog, ska jag inte behöva känna kravet på att plötsligt kunna delta i svåra politiska debatter, kunna förstå abstrakt filosofi eller ha massor av energi till att anordna aktiviteter. Varje kronblad har sina egna ideal.

Vad är då iScaféets ideal, det samutvecklande mötets ideal? Mina förslag lyder:

 • Autenticitet – att kunna dela känslor och tankar och slappna av och vara sig själv
 • Öppenhet för nya intryck, idéer och människor
 • Empati/medmänsklighet
 • Att vara en god lyssnare
 • Lekfullhet
 • Personlig utveckling

Samutvecklingen är både en djup och en bred rörelse.

Det finns en djup intention i att skapa öppna möten om samhälleliga frågor som eftersträvar de här idealen. Det finns också ett djup i att man kan förkovra sig som samutvecklare och fördjupa sig i samutvecklingen på fyta ytterliggare sätt, som kräver mer engagemang och förståelse.

Bredden ligger i att vemsomhelst kan komma på bara ett möte, bara för skojs skull, eller för sin personliga utvecklings skull. Vi erbjuder detta som en möjlighet för alla medborgare som är beredda att försöka följa dessa ideal. Om man vill kan man stanna på kronblad nummer ett enbart, bara gå på iScaféer och sen låta andra engagera sig i aktiviteter och idéutveckling.

 

13 sätt att vara samutvecklare

Man kan vara samutvecklare på så många olika sätt. Vi räknar efter. Kronblad nummer…

1.
1+2.
1+3.
1+4.
1+5.
1+2+3.
1+2+4.
1+2+5.
1+3+4.
1+4+5.
1+2+3+4.
1+3+4+5.
1+2+3+4+5.

Det blir tretton olika sätt att delta i samutvecklingen, utifrån olika nivåer av specialisering eller fördjupat engagemang. Hur deltar du?

Välkommen!

 

 

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

5 thoughts on “Kronblad 1: Ett bättre möte

 1. Hej Daniel, så klokt skrivet.
  ”Vilja att bidra” är mitt förslag till en sjunde punkt i listan över det samutvecklande mötets ideal.

  1. Tack Marina!

   Jag tror vi kan inkludera den på kronblad 2, arbetsgruppen. Annars blir det ju lätt så att man går på ett iScafé bara för att prova och därifrån förväntas bidra med något, vilket man kanske man inte är beredd på.

 2. Gillar den flexibla modellen! Den är inte uppenbar.

  Men är första kronbladet obligatoriskt? Kan man vara samutvecklare utan möten?
  I så fall finns långt fler kombinationer.

  1. Hmm,ja det kan man väl trots allt.

   Det är det där med att samuytveckling är som ringar på vattnet. Men för att vara med i just IS variant av samutvecklingen krävs nog att mötet finns med som ett minimum. Sen fortsätter förstås samutvecklingen lång bortom IS, och då kan man ju tänka sig samtliga övriga kombinationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *