Klyftornas oklyftighet

När vi bara lyssnar till de med samma åsikter som vi, avvecklas samförstånd och tillit i samhället. När vi dessutom lägger betoning på våra egna åsikter och vad just vi tycker, så blir det självcentrerat.
Den självcentrerade kommer så småningom att upptäcka sin ensamhet. Selfieland är en tom öken under ytan.
Vi behöver lyssna till vandras berättelser om hur det är. Kanske någon vill lyssna till din berättelse också då. Säg gärna vad du tycker, men lägg fokus på att lyssna in andras perspektiv.
Se till att du allt oftare hamnar i nya sammanhang där mångfald råder. Ålder, etnicitet, kön, bostadsort och matvanor kan vara bra indikatorer på en berikande olikhet. När vi börjar umgås naturligt igen, så ökar tilliten och demokratin kan utvecklas vidare.
Att, omedvetet, skapa klyftor genom att bara umgås med ”likasinnade” är kanske inte så klyftigt. Dessutom vet vi, om inte förr så efter Metoo, att tystnadskulturen råder även relationer och mellan ”vänner”. I denna tystnad vilar så mycket mer av oäkta slag än sexuella trakasserier. Där vilar (vänskaps)korruption, skattetrix, skvaller och dolda agendor. Ibland kan det kännas mer naturligt att vara naturlig bland de jag inte känner…
Kan det vara så att detta börjar – och kan sluta – inom mig själv. Att klyftan mellan min självbild och hur jag faktiskt uppträder är större än vad jag vill kännas vid. Detta skapar obehag när jag ser andras klyftor mellan personlighet och ideal. Det skapar osäkerhet och jag söker kortsiktig trygghet i det som ser ”lika ut”. Men det verkar alltså vara en illusion.
Vi är först och främst människor. Det finns bara en ras, homo saphiens. Alla barn har samma uttryck för glädje och sorg, ilska och rädsla. Sedan tar kulturen över och formar oss. Låt oss mötas i vår olikhet och finna vad som finns därunder. Vi kommer säkert att finna att likheterna är överraskande stora.

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel.

Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *