Kan samtal vara en väg framåt?

Coronakrisen avslöjar den svenska välfärden. Den är inte till för alla. Slöjan, som dolt utanförskapet för många som är ”innanför”, har lyfts bort. De gamla i ”innanförskapets” äldreboenden dör i större utsträckning här i Sverige än exempelvis i Norge, Finland, Island och Danmark. Varför?

Därför att i Sverige har privatiseringen av dessa boenden gått så mycket längre. Jag, som alltid röstat borgerligt, startat friskolor och är uppvuxen på Lidingö, ser med stigande avsmak hur lönsamhet och vinster i välfärden skapat klyftor i samhället. Klyftor som nu dödar.

Arbetsgivare som tänker lönsamhet och gärna på kort sikt, tillsvidareanställer så få personer som möjligt. För det blir annars bökigt med lagen om anställningsskydd. Istället blir det upprepade visstids-anställningar, helst per timme. De timanställda kan lätt få sina arbetsscheman strukna när lönsamheten så kräver.

Dessa timanställda har inget vidare skyddsnät och har inte lyxen att kunna stanna hemma vid minsta förkylning. De har inte innanförskapets ekonomiska marginaler. Bor trångt och reser kollektivt. Arbetsgivarens kortsiktiga arbetsscheman gör att varje vårdare har många att gå till. Och att de äldre får möta många olika personer varje vecka. Detta har, tillsammans med välmenande anhöriga, spridit dödlig smitta till de som är mest utsatta för detta virus.

I Stockholms Stad, den mest drabbade delen i Sverige (med flest Alpresenärer under sportlovet), har dessutom en oproportionerligt stor andel döda i sina stadsdelar Spånga-Tensta och Kista-Rinkeby, samt andra ”orter”. Detta då de hemmaboende äldre smittats i trångboddheten och kulturens sociala bojor.

Ungefär som i New York där afro-amerikaner dött som flugor i Covid 19.

Som ett vanligt café fast utan kaffe. Med ett större lyssnande och ett värdskap som inkluderar alla deltagare

Så hur kan vi nu, med facit i hand, gå vägen framåt – tillsammans?

För det handlar inte bara att överleva Corona. Det handlar om att så småningom börja bygga upp Sverige i världen igen. Eller tror du att det kan/ska bli som förut?

Våra politiker och tjänstemän klarar inte detta. Inte själva. Vi har omväxlande haft borgerliga och socialdemokratiska regeringar samt kommunala styren i flera decennier. Klyftorna växer ändå och detta påverkas oss alla. Coronaviruset kommer inte att försvinna. Låt oss därför samarbeta som individer, som medmänniskor, i grupp och på så sätt skapa gemensamma vägar framåt för de många människorna!

”Lock Down” är inte bra för samhället i stort. Och det har redan skadat världsekonomin allvarligt för en lång tid framåt. Går det istället att fortsätta den väg som Sverige tagit under coronakrisen – att bygga vidare på tilliten? Att tillräckligt många är mogna att ta ansvaret att följa och tolka rekommendationer utan några nya, tvingande lagar? Att vi nu istället ökar samarbetet i hela samhället för att bygga upp både hälsa, välfärd och internationell konkurrenskraft?

Välkommen en måndag eller torsdag varje vecka till Samtalscafé! via länk. På Facebook ser du vårens tider i gruppen Samtalsgården. Vi har sedan mars haft dessa möten digitalt varje måndag och torsdag. Det blir fina och viktiga samtal även via en dator eller en mobil!

Anmäl dig via Messenger på Facebook, eller via någon person i vårt nätverk som du kanske redan känner – Cathrine, Guleed, Per, Berit, Rishabh, Lina, Mustafa, Maria, Janne, Malin, Bo, Emma, Martin, Rokeya, Åke, Anna, Pär, Marina, Elias, Tatiana…

Välkommen till en plats där vi lyssnar till varandra. Välkommen till Samtalscafé!

Per Hörberg

Per Hörberg

Beteendevetare och författare kring ledarskap, organisation och personlig utveckling. ”Samarbetsminister” för lösningar i samhälle och organisation. En patriot som är stolt när Sverige gör rätt och som vill påverka när det går fel. Per är morfar och farfar, en seglare som gillar att sporta och bidra till det globala samhällets utveckling. Har bidragit till två stabila friskolor på Lidingö. Leder initiativ Samutveckling! och Wellnessguide. Förr IKEA-chef och reservofficer, nu koordinator av relationer så att chefer blir ledare, grupper blir team och så att medarbetare och medborgare blir samutvecklare!

Inlägget arkiveras 9:29am Tuesday April 20th, 2021

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Spamskydd *